Op 13 juli bezochten Jean-Paul Janssens (voorzitter van de FOD Justitie) en Emmanuelle Vandamme (P&O-directeur van de FOD Justitie) het Secretariaat van de Kansspelcommissie. De rondleiding en presentatie boden een kijk achter de schermen bij een instantie die dag na dag waakt over kansspelen. Dat doet ze niet alleen met adviezen aan beleidsmakers, maar ook door intensieve controles op het terrein en waar nodig, met sancties.

Het Secretariaat zelf vormt het kloppend hart van de commissie en bestaat uit informatici, juristen, administratieve krachten en andere deskundigen. Die uiteenlopende mix van competenties is een must om efficiënt te waken over een sector die constant evolueert, zowel op technologisch als maatschappelijk vlak.

Tijdens hun bezoek kregen de mandatarissen tekst en uitleg over illegale goksites, het juridisch takenpakket, de budgettaire uitdagingen, de controles op het terrein en de dienstverlening aan de burger, professionals en partners.

Enkele opvallende cijfers

  • Het juridisch werk van de commissie is de voorbije 7 jaar verdubbeld door de uitbreiding van haar bevoegdheden.
  • De Kansspelcommissie ontving sinds 2014 bijna 18 000 vragen. Die gaan het vaakst over de bescherming van spelers, bijv. wanneer iemand vraagt om geband te worden van kansspelen omdat hij of zij lijdt aan een gokverslaving.
  • In 2016 voerde de commissie 210 controles uit op het terrein. Het gaat daarbij zowel om controles op websites als om checks in reële etablissementen.
  • De voorbije 6 jaar nam de Kansspelcommissie meer dan 35 000 beslissingen in vergunningsdossiers. In 45 % van de gevallen werd de vergunning toegekend.
  • Bij een overtreding op de kansspelwet, kan de commissie een sanctie opleggen. Het vaakst gaat het om administratieve boetes. In 2016 bedroegen die meer dan 300 000 euro.

Meer info

www.gamingcommission.be