Op 21 april werd het startschot gegeven van de campagne 'Van Gevangenis naar Zorg' van ‘Te Gek!?’. Bedoeling is te focussen op de verschillende aspecten van internering en vooral de uitgebouwde zorgtrajecten voor deze doelgroep in de kijker te zetten. In Vlaanderen weten we nog altijd te weinig af van internering en zo blijven er heel wat vooroordelen en misverstanden bestaan.

Symbolische fietstocht

In het weekend van 21 en 22 april vonden verschillende activiteiten plaats waaraan bekend en minder bekend volk deelnam om de campagne te steunen. Minister van Justitie Koen Geens toonde zich van zijn sportiefste kant en fietste samen met andere sportievelingen van de gevangenis van Antwerpen naar het forensisch psychiatrisch centrum in Antwerpen. Daar vond een persvoorstelling plaats, in aanwezigheid van o.a. minister De Block, Vlaams minister Jo Vandeurzen en heel wat deskundigen en personen met een interneringsstatuut. In verschillende groepen en snelheden werd daarna verder gefietst naar de psychiatrische ziekenhuizen in Zelzate, Bierbeek of Rekem.

Regionale activiteiten

Ook lokaal vonden activiteiten plaats rond het thema internering. Heel wat enthousiastelingen sprongen op de fiets om een van de uitgestippelde fietslussen uit te proberen. Daarbij staat de lus symbool voor geïnterneerden die de gevangenis verlaten en terecht komen in het forensisch zorgcircuit.

  • Een fietslus tussen de gevangenis van Turnhout, de gevangenis van Merksplas (penitentiair opleidingscentrum naast de gevangenis) en het Zwart Goor in Merksplas.
  • Een fietslus tussen de Leuvense hulpgevangenis, het UPC Sint-Kamillus Bierbeek en via vzw Walden terug naar het justitiehuis. Op verschillende van de tussenstops konden deelnemers een bezoek brengen aan de centra.
  • Fietslussen en wandelroutes (inclusief een rolstoelwandeling) in het idyllische dorp Oud-Rekem.
  • Een reeks activiteiten in de tuin en het museum Dr. Guislain in Gent: interviews met professionelen en een ervaringsdeskundige, muzikale intermezzo’s door o.m. mensen met een interneringsstatuut, een koers op rollen, een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door geïnterneerden en een café met cupcakes, eveneens gemaakt door geïnterneerden. Het creatiefste kunstwerk, de lekkerste, mooiste of origineelste cupcake en de snelste renners vielen in de prijzen.