Op de werelddag tegen mensenhandel zullen gemeenschappen in heel België samenkomen om hulde te brengen aan het werk van eerstehulpverleners op het gebied van mensenhandel. Dit zijn de mensen die in verschillende sectoren werken: zij identificeren, ondersteunen, adviseren en zoeken gerechtigheid voor slachtoffers van mensenhandel, en bestrijden van de straffeloosheid van mensenhandelaren. Met de voortdurende COVID-19-crisis is de essentiële rol van eerstehulpverleners nog belangrijker geworden. Toch wordt hun bijdrage vaak over het hoofd gezien en niet herkend. "Het herstel van het zelfrespect van de slachtoffers is essentieel om hen gerechtigheid te brengen en de daders te straffen", stelt minister van Justitie Koen Geens.

België staat al lang in de frontlinie in de strijd tegen mensenhandel. Door wereldwijde inspanningen te leiden via de VN ondersteunt België de verstrekking van de broodnodige financiële, humanitaire en juridische bijstand rechtstreeks aan slachtoffers in de landen van herkomst, op hun doorreis en op hun bestemming.

Door deel te nemen aan de Blue Heart-campagne tegen mensenhandel, voegt België zich bij landen over de hele wereld om een ​​duidelijke boodschap te sturen waarin wordt opgeroepen tot sterke solidariteit met de slachtoffers van mensenhandel, gezien de transnationale implicaties voor de menselijke veiligheid en internationale stabiliteit. "Mensenhandel is een wereldwijde bedreiging die een wereldwijde reactie vereist", zegt minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin.

Manneken-Pis zet zich in voor de strijd tegen mensenhandel

Vandaag ontvangt de sleutelfiguur van de Brusselse folklore, Manneken-Pis, van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) zijn 1047ste kostuum, geïnspireerd op de Blue Heart Campaign. Het kostuum wordt op 30 juli om 12.00 uur aan het grote publiek onthuld in aanwezigheid van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis en alle partners die zich verenigen in de strijd tegen mensenhandel. Op de afspraak: de Belgische regering, vertegenwoordigd door de ministers van Justitie, Buitenlandse Zaken en Defensie, het federaal migratiecentrum Myria, de federale politie, de gespecialiseerde opvangcentra voor slachtoffers PAG-ASA en Payoke, de Samila Foundation, de Rode Panters, de Smurfen, en nog veel meer.

"De moed van Manneken-Pis is die van een vrij kind in een vrije stad die geen onderdrukking tolereert. Het nieuwe Blue Heart-kostuum heeft zijn plaats in de kleerkast van onze kleine jongen. We zijn bijzonder verheugd om de dtad Brussel te betrekken in de strijd tegen alle vormen van mensenhandel en uitbuiting van mensen”, zegt Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel.

De directeur van UNODC, afdeling voor beleidsanalyse en openbare aangelegenheden, Jean-Luc Lemahieu, stelt dat de steun van Manneken-Pis voor de wereldwijde strijd tegen mensenhandel iconisch is en een krachtige boodschap uitstraalt: “Het toont niet alleen de steun van de stad Brussel voor onze gezamenlijke inspanningen tegen deze gruwelijke misdaad, maar benadrukt ook de fundamentele noodzaak om kinderen te beschermen als meest kwetsbare slachtoffers ter wereld".

Schaduwen: slachtoffers hebben namen

Overdag worden de schaduwen van slachtoffers afgebeeld op de vloer van het Europakruispunt in Brussel. Met dit initiatief wil PAG-ASA (het Brussels opvangcentrum voor slachtoffers van mensenhandel) symbolisch de aanwezigheid onthullen van duizenden in België uitgebuite slachtoffers. Met een QR-code kan men achter de schaduw de verhalen van de slachtoffers bekijken. PAG-ASA-medewerkers en vrijwilligers zullen voorbijgangers waarschuwen om hen bewust te maken van de nabijheid en de gewoonte van de misdaad. “Elk jaar ondersteunen we meer dan 200 slachtoffers in hun herstelproces, maar vandaag zijn we er speciaal voor alle onzichtbare slachtoffers die in de schaduw blijven. We hopen de ogen van mensen te openen om de slachtoffers te zien en ons te bellen voor ondersteuning," zegt Sarah De Hovre, directeur van PAG-ASA.

Steden kleuren blauw om uitbuiting aan de kaak te stellen

Bij zonsondergang lichten Brussel, Brugge en Gent hun stadhuizen en andere iconische gebouwen in het blauw op om overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en individuen aan te sporen actie te ondernemen. De blauwe kleur verwijst naar het Blauwe Hart, het internationale symbool tegen mensenhandel, dat het verdriet vertegenwoordigt van diegenen die worden verhandeld, terwijl het ons herinnert aan de koelbloedigheid van degenen die medemensen kopen en verkopen.

UNODC Brussels 
unodc-brusselsoffice@un.org
T 02 290 25 80 

PAG-ASA
E info@pag-asa.be 
02 511 64 64