
De Mediation Week gaat vandaag van start. Al sinds 2016 is dat een begrip bij iedereen die bezig is met bemiddeling of soms een beroep doet op een bemiddelaar. Maar wellicht hoort het grote publiek het donderen in Keulen. En net daar wil de Federale Bemiddelingscommissie, de drijvende kracht achter de Mediation Week, verandering in brengen. “We doorbreken de stilte, want bemiddeling is hot”, zegt voorzitter Peter Coene.
We wensen het niemand toe, maar wie in een conflictsituatie belandt, kan een advocaat onder de arm nemen en naar de rechter stappen. Maar er zijn ook andere manieren om een geschil op te lossen. Enter de Federale Bemiddelingscommissie (FBC) van de FOD Justitie. Zij controleert erkende bemiddelaars. Zo’n bemiddelaar is een onafhankelijke derde die partijen helpt om tot een akkoord te komen.
Voor iedereen
“Erkende bemiddelaars werken volgens een aantal spelregels”, zegt Peter Coene, voorzitter van de FBC. “Wij bepalen mee die spelregels en reiken erkenningen uit. Tegelijk helpen we de burgers de weg te vinden naar een bemiddelaar. Want vaak weten zij niet dat de optie van een bemiddelingstraject bestaat. Iedereen kan trouwens bemiddelaar worden. Niet alleen advocaten en magistraten. Ook particulieren kunnen een opleiding volgen en erkend worden.”
Een belangrijke opdracht dus. Want de FBC verlicht de werklast van onze rechtbanken. Maar is de commissie onder het brede publiek wel genoeg bekend? “We zijn al heel actief binnen de bouw. En wat we nu in de kijker willen zetten, is alles wat met kinderen te maken heeft. Bemiddeling in een echtscheiding bijvoorbeeld. Daar proberen we nu onze weg in te vinden.”
Sneller en goedkoper
“In het perfecte scenario hebben we op het einde van het traject een oplossing op maat”, gaat Johannes Seel verder. Hij is advocaat en lid van het FBC-bestuur. “Betrokken partijen lossen op vrijwillige basis hun conflict op door met elkaar te praten. Bemiddeling is vaak beter geschikt dan een gerechtelijke procedure en ook goedkoper. Voor mensen met een lager inkomen is bemiddeling zelfs gratis. Bovendien is het bemiddelingstraject sneller en de oplossingen zijn door beide partijen meer gedragen.”
Wie een bemiddelaar zoekt, kan terecht op de website van de commissie. Die krijgt binnenkort een facelift. Mét nieuwe onderverdelingen. Zoek je een bemiddelaar voor conflicten met kinderen? Dan klik je door naar een familiaal bemiddelaar. Een conflict tussen twee ondernemingen? Neem dan een kijkje bij de bemiddelaars die op dat vlak meer ervaring hebben. “We willen een echt aanspreekpunt worden”, aldus Coene. “Want bemiddeling is hot. Sla de krant maar open: elke dag staat er wel het woord ‘bemiddeling’ in.”
Bemiddeling is vaak beter geschikt dan een gerechtelijke procedure en ook goedkoper. Voor mensen met een lager inkomen is bemiddeling zelfs gratis.
Crisis = kans
Het nieuwe logo is er wel al en is bij de kick-off van de Mediation Week officieel voorgesteld. “Het is niet zomaar een tekeningetje”, zegt Coene. “Het nieuwe logo staat symbool voor de nieuwe wind die waait. We zien onszelf als een ambassadeur van de bemiddeling.” Collega Seel vult aan: “Het groengele bolletje staat eigenlijk voor het gezegde ‘in elke crisis schuilt een nieuwe kans’. Vandaag zit je in een crisis, maar morgen kan alles beter zijn. Dat beeld willen we scheppen.”