Cover jaarverslag FOD Justitie 2020

In 2020 vormde de coronacrisis ook voor de FOD Justitie een grote uitdaging. We moesten ons aanpassen aan de gezondheidsmaatregelen, maar dankzij de inzet en vindingrijkheid van alle medewerkers, bleef Justitie veerkrachtig. Het bewijs daarvan valt te lezen in het jaarverslag 2020.

Het jaarverslag 2020 is een overzicht van de projecten die Justitie in 2020 realiseerde, en alle inspanningen die de FOD Justitie leverde om de coronamaatregelen te volgen. Zo werd telewerk vanaf maart de norm voor de functies die daarvoor geschikt zijn. Voor de medewerkers die niet konden telewerken zorgde Justitie voor glijdende uurroosters, handgel en mondmaskers en een herinrichting van de werkruimtes.

Digitalisering in een stroomversnelling

Door het vele telewerk werd het netwerk van de FOD Justitie intensiever gebruikt. Om technische problemen te voorkomen, kwam de digitalisering van Justitie in een stroomversnelling terecht. De dienst ICT promootte het gebruik van de VPN-verbinding en maakte de netwerkverbinding tot wel twintig keer sneller. Ook de penitentiaire inrichtingen gebruiken de coronacrisis digitale tools, zo kunnen gedetineerden contact houden met hun familie via videogesprekken.

Nog een digitale verwezenlijking van Justitie is het Crossborder-project. Via dit beheerplatform voor verkeersboetes, worden ook coronaboetes afgehandeld. Op die manier verkleint Crossborder de manuele werklast voor politieagenten en parketten om COVID-19-inbreuken te behandelen. Hiervoor ontving de FOD Justitie zelfs de Publica Award 2020.

Crisiscommunicatie 

Duidelijke communicatie is onmisbaar om de coronamaatregelen die de FOD Justitie neemt in goede banen te leiden. Daarom zorgde het directiecomité voor de opstart van de crisiscommunicatie over corona. In totaal zijn er over alle afdelingen heen meer dan 500 communicaties verstuurd over corona. Zo blijft iedereen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de aanpak van het virus.

Meer weten?

Lees het volledige jaarverslag 2020