Op 20 mei werd de gevangenis van Leuze-en-Hainaut officieel ingehuldigd.  Een terugblik met enkele foto’s van dit evenement.

Meer info over de gevangenis

img
Christian Brotcorne, burgemeester Leuze-en-Hainaut

img

img
Christine D'Hondt, directrice van de gevangenis

img

img

img
Annemie Turtelboom, Minister van Justitie

Meer info over de gevangenis

Op 20 mei werd de nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut officieel ingehuldigd. De inrichting is een moderne versie van de klassieke stergevangenis en maakt deel uit van het Masterplan 2008-2012-2016 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden. De gevangenis biedt plaats aan 312 gedetineerden (300 mannen en 12 vrouwen). De eerste gedetineerden zullen vanaf midden juli toekomen.

De federale overheid koos voor de bouw van de nieuwe gevangenis, net zoals voor die van Marche-en-Famenne en Beveren, voor een samenwerking met een privépartner. Het privéconsortium FPR Leuze staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis volgens de zogenaamde DBFM-overeenkomst (Design, Build, Finance & Maintain). De federale overheid betaalt gedurende 25 jaar een vergoeding en is daarna eigenaar van het gebouw.

Zowel bij het ontwerp en de bouw als bij het gebruik staan mens en milieu centraal. De architectuur en het regime in de gevangenis (werk, opleiding, activiteiten, enz.) moeten ervoor zorgen dat de gevangenis niet alleen een veilige strafinrichting is maar ook een plaats waar gedetineerden een menswaardig bestaan hebben en waar ze zich kunnen voorbereiden op hun vrijlating.

Net zoals de nieuwe gevangenis in Beveren, is de gevangenis in Leuze-en-Hainaut uitgerust met PrisonCloud:  een beveiligd en flexibel digitaal dienstenplatform voor gedetineerden. Gedetineerden kunnen via PrisonCloud vanuit hun cel telefoneren, producten bestellen in de webshops van de kantine, via-e-learning studeren, informatie raadplegen over hun regime, enz.

Foto's:
© Stephen Vincke / Dienst Communicatie / FOD Justitie

Contact: webmaster@just.fgov.be