Programma

Ongeveer 36 % van de gevangenispopulatie betreft personen die nog niet definitief veroordeeld zijn. Nochtans is het uitzonderlijk karakter van de voorlopige hechtenis één van de essentiële principes ervan.

Doorheen de jaren werden vele pistes onderzocht en voorgesteld, zoals recent de voorlopige hechtenis onder elektronisch toezicht of de verhoging van de aanhoudingstermijn naar 48 uren, om het percentage voorlopig gehechten terug te dringen. Elk wetgevend ingrijpen of elk voorstel daartoe bleek echter onvoldoende om het probleem effectief aan te pakken.

Deze middag van het recht wil de praktijk van de voorlopige hechtenis in kaart brengen. Welke factoren leiden tot beslissing tot voorlopige hechtenis? Welke zijn de alternatieven en wat zijn de obstakels voor het gebruik ervan? Kunnen we leren van andere landen? Zijn er radicale oplossingen nodig en/of mogelijk?

Sprekers

  • Eric Maes, onderzoeker, Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie
  • Philip Daeninck, advocaat
  • Raf Verstraeten, hoogleraar aan de KU Leuven, advocaat
  • Karel Van Cauwenberghe, onderzoeksrechter

Moderator

  • Vicky De Souter, jurist, FOD Justitie, directoraat generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en vrijheden, dienst Beginselen van strafrecht en strafprocesrecht

De lezingen waren in het Nederlands.