Het perspectief van de familierechter

De term ouderverstoting (Parental Alienation Syndrome / PAS) werd reeds in de jaren ’80 geïntroduceerd door de Amerikaans psycholoog Richard Gardner. Dit complex fenomeen komt voornamelijk voor bij kinderen van gescheiden ouders met aanhoudende onderlinge conflicten, waarbij een kind gaandeweg onder invloed van de ene ouder de andere ouder afwijst of verstoot.

Tot op vandaag blijft het echter een veelbesproken thema waarover nog veel onduidelijkheid bestaat. Sommigen ontkennen het bestaan ervan, anderen zijn het niet eens over de indicaties en/of de gepaste aanpak. Feit is echter dat hulpverleners, advocaten en rechters er meer en meer mee worden geconfronteerd.

Op deze middag van het recht kaarten we het thema aan vanuit het perspectief van de familierechter.

Hoe gaan zij ermee om? Wat kunnen ze doen? Welke aanpak werkt: een doorgedreven preventieve aanpak gericht op conflictpreventie en bemiddeling? Of zijn civielrechtelijke, curatieve en repressieve maatregelen nodig? Wanneer trekt men aan de alarmbel? En vooral, wat is de positie van het kind in dit alles?

Aan de vooravond van de Internationale dag bewustwording ouderverstoting, kaarten onze sprekers het thema aan.

Sprekers

  • Emma Jaspaert, Criminoloog, Postdoctoraal onderzoeker faculteit rechtsgeleerdheid KU Leuven
  • Myriam de Hemptinne, Raadsheer, Familierechter in hoger beroep, gedetacheerd als Belgische netwerkrechter en medewerker bij het Permanent Bureau van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht

Moderator

  • Kim Verbeemen, Juriste, Dienst Familierecht, DGWL

De lezingen zijn in het Nederlands.