Middag van het recht op 11 december 2015: "Recidive, de waarheid achter de cijfers"

Op 11 december 2015 organiseerde het directoraat-generaal Wetgeving en Fundamentele vrijheden een nieuw event in het tweede seizoen van de middagen van het recht. De tweede sessie van deze cyclus stond in het teken van de recidive en de waarheid achter de cijfers.

NICC-onderzoeker Benjamin Mine stelde er de nationale cijfers in recidive voor op basis van de eerste Belgische studie rond het centraal strafregister. Het belang van die cijfers is precies dat ze toelaten om de tussenkomst van het gerecht te evalueren, criminele "carrières" in beeld te brengen en een knowledge based-beleid mogelijk maken voor het strafrechtelijk beheer. Naar de toekomst toe zal dit onderzoek bijvoorbeeld helpen om de resultaten van bepaalde specifieke dadergroepen beter te duiden. De data leiden ook tot een beter inzicht in de oorzaken en voorwaarden die daders ertoe brengen om strafbare feiten te plegen.

In opdracht van RTBF en ARTE maakte producer Isabelle Christiaens dan weer de documentaire "L'homme au harpon". Daarin volgde ze drie jaar lang Alain, veroordeeld tot een gevangenisstraf nadat hij een harpoenschot had gelost op de echtgenoot van zijn minnares. De man in kwestie had gedreigd de vrouw te vermoorden indien ze hem zou verlaten. De getuigenis dompelde de kijker volledig onder in de problematiek van de reïntegratie na een gevangenisstraf en vermeed bewust alle vooroordelen of platitudes die de complexe realiteit geweld aan deden. Parallel met de docu-reeks publiceerde RTBF ook het spel "Serious game" op hun interactieve site. In die online omgeving kan de bezoeker een gedetineerde begeleiden met het oog op zijn voorwaardelijke invrijheidstelling en zo een beeld krijgen van de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan.

Meer info