De beschermende observatiemaatregel vindt steeds plaats in een residentiële instelling.

Dat is een instelling die een observatie mogelijk maakt en voldoende veiligheidsgaranties biedt voor de te beschermen persoon en de samenleving. Indien nodig kunnen externe diensten tussenkomen.

Tijdens de beschermende observatiemaatregel wordt de persoon met een psychiatrische aandoening bewaakt, grondig onderzocht en behandeld, rekening houdend met de beperkte duur van de maatregel.

Duur

De duur van de beschermende observatiemaatregel mag niet langer zijn dan 40 dagen.

Als een klinische evaluatie in het kader van een spoedprocedure de beschermende observatiemaatregel voorafgaat, beginnen de 40 dagen te lopen vanaf de start van de klinische evaluatie.

Velenging

Indien de toestand van de persoon met een psychiatrische aandoening een verlenging van de beschermende observatiemaatregel vereist, kan de rechter, op basis van een omstandig verslag van de arts-diensthoofd, de beschermende observatiemaatregel verlengen. 

Die verlenging is beperkt tot maximaal één jaar

Herziening van de verlenging

De verlenging kan op elk moment herzien worden door:

  • de rechter zelf;
  • of op verzoek van de persoon met een psychiatrische aandoening;
  • of op verzoek van enige belanghebbende. 

Een verklaring van een arts moet het verzoek tot herziening steunen.

De persoon met een psychiatrische aandoening kan, op grond van een beslissing van een arts van de dienst en onder zijn gezag en verantwoordelijkheid, voor beperkte tijd de instelling verlaten. Dat kan alleen of onder begeleiding. 

De persoon kan ook deeltijds in de instelling verblijven, overdag of ’s nachts. 
Met instemming van de arts kan de persoon beroepsarbeid verrichten buiten de instelling.

Indien de persoon met een psychiatrische aandoening tijdens de beschermende observatiemaatregel de instelling ontvlucht, wordt de maatregel opgeschort tijdens de periode van ontvluchting. 

Wanneer de persoon met een psychiatrische aandoening wordt teruggevonden vóór het verstrijken van de duur van de beschermingsmaatregel, wordt de beschermende observatiemaatregel voortgezet zoals voorheen, zonder uitbreiding van de voorziene duur. 

Indien de persoon met een psychiatrische aandoening wordt teruggevonden na het verstrijken van de oorspronkelijk voorziene duur van de beschermingsmaatregel, moet een nieuwe beschermende observatiemaatregel worden bevolen als zijn toestand dat vereist.

Tijdens de beschermende observatiemaatregel kan de persoon met een psychiatrische aandoening, met het oog op een meer geschikte behandeling, naar een andere residentiële instelling worden overgebracht.

Dit kan op verzoek van:

  • de beschermde persoon met een psychiatrische aandoening zelf;
  • of enige belanghebbende;
  • of van de een bevoegde arts-inspecteur van de residentiële instellingen.

De beslissing wordt steeds genomen door de arts-diensthoofd in overeenstemming met de arts-diensthoofd van de andere dienst én na overleg met de persoon met een psychiatrische aandoening.

De arts-diensthoofd kan altijd, in een gemotiveerd verslag en met instemming van de persoon met een psychiatrische aandoening, beslissen de beschermende observatiemaatregel te vervangen door een vrijwillige behandeling onder bepaling van de voorwaarden inzake verblijfplaats, geneeskundige behandeling of maatschappelijke hulpverlening en na het opstellen van een nieuw behandelingsplan. 

Tijdens die vrijwillige behandeling onder voorwaarden, wordt de vervangen beschermende observatiemaatregel geschorst. 

De vrijwillige behandeling onder voorwaarden duurt niet langer dan de vervangen beschermende observatiemaatregel of de verlenging ervan. 
De beschermende observatiemaatregel wordt opgeheven als tijdens de vrijwillige behandeling onder voorwaarden niet is besloten om over te gaan tot een wederopname.

De beschermende observatiemaatregel loopt ten einde vóór het verstrijken van de termijn, indien dat wordt beslist door:

  • de rechter die de vrijwillige behandeling onder voorwaarden heeft opgelegd;
    Dat kan op verzoek van:
    • de beschermde persoon met een psychiatrische aandoening zelf
    • of enige belanghebbende 
      De gewone procedure is van toepassing.
  • de procureur des Konings die de beschermende observatiemaatregel heeft opgelegd, zolang de rechter niet heeft beslist;  
  • de arts-diensthoofd, uit eigen beweging of op verzoek van enige belanghebbende.