De gevangenis in Marche-en-Famenne werd in november 2013 in gebruik genomen. Het is een van de nieuwe gevangenissen die voorzien zijn in het Masterplan 2008 – 2012 – 2016 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden dat een antwoord moet bieden op de overbevolking in onze gevangenissen. De gevangenis biedt plaats aan 250 mannelijke veroordeelden, 50 doorverwezen gedetineerden of gedetineerden onder aanhoudingsbevel en 11 vrouwen.

Geschiedenis

Na twee jaar werkzaamheden werd de gevangenis van Marche-en-Famenne op 17 oktober 2013 ingehuldigd. De gevangenis maakt deel uit van het Masterplan voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden dat een antwoord moet bieden op de overbevolking in onze gevangenissen.

De federale overheid koos voor de bouw van deze nieuwe gevangenis, net zoals voor die van Beveren en Leuze-en-Hainaut, voor een samenwerking met privé-consortia. Voor iedere nieuwe gevangenis werd een privé-consortium gekozen. Dat consortium staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis volgens de zogenaamde DBFM-overeenkomst (Design, Build, Finance & Maintain). De federale overheid betaalt gedurende 25 jaar een vergoeding en is daarna eigenaar van het gebouw. Eiffage Benelux - Eiffage - DG Infra+ zijn privé-partners voor de gevangenis van Marche-en-Famenne. Naast het ontwerp en de bouw, is de privé sinds de opening verantwoordelijk voor de catering voor personeel en gedetineerden, de uitbating van de wasserij en het onderhoud van de gebouwen en de tuinen.

Zowel bij het ontwerp en de bouw als bij het gebruik staan mens en milieu centraal. De gevangenis is niet alleen een veilige strafinrichting maar ook een plaats waar gedetineerden een menswaardig bestaan hebben. Dat heeft een positieve invloed op hun gedrag, wat bijdraagt tot de veiligheid.

Regime

De gevangenis biedt plaats aan 250 mannelijke veroordeelden, 50 doorverwezen gedetineerden of gedetineerden onder aanhoudingsbevel en 11 vrouwen. De eerste gedetineerden kwamen toe op 5 november 2013 en momenteel wordt de capaciteit van de gevangenis volledig benut.

In de gevangenis heerst een degressief regime waarbij gedetineerden kunnen genieten van de faciliteiten en activiteiten die de gevangenis te bieden heeft. Bij ongepast gedrag worden die afgebouwd. Zo kunnen zij vrij bewegen tijdens welbepaalde momenten en deelnemen aan tal van activiteiten (bezoek, opleiding, sport, cultuur, enz.). Gedetineerden worden aangespoord om te werken of een opleiding te volgen. Het is immers belangrijk dat zij gemotiveerd zijn om te investeren in hun re-integratie.

Elke vleugel telt 75 cellen, uitgerust met een douche, een televisie en een telefoon. Een van de cellen is bovendien aangepast aan mensen met een beperkte mobiliteit. Op elke vleugel vinden we een ontspanningszaal, een leslokaal, een fitnesszaal, een wasserij, een keukentje en gesprekslokalen. De gevangenis beschikt ook over een omnisportzaal waar gedetineerden kunnen sporten.

Infrastructuur

De gevangenis is gebouwd in stervorm waarbij vier vleugels vertrekken vanuit een centrale toezichtskern. Het klassieke concept werd echter in een modern jasje gestoken. Binnen de omheining neemt het gebouwencomplex de vorm aan van een bloem. De bloemknop en de bloemblaadjes vormen de cellenzone, die verbonden zijn met een stengel die op zijn beurt bestaat uit het centrale gebouw en een galerijgang. De gevangenis telt ook een zittingszaal die de strafuitvoeringsrechtbank kan gebruiken en waarin de raadkamer zal kunnen zetelen.

Moderne technologieën waarborgen de veiligheid in de gevangenis. Het ontwerp van de gevangenis en het gebruik van glas creëren daarnaast een open gevoel en laten daglicht binnen. In combinatie met het uitzicht op binnenpleinen met boomsculpturen verzacht dat het gevoel van opsluiting, wat de veiligheid ten goede komt. De gevangenis is bovendien energiezuinig dankzij de toepassing van verschillende ecologische concepten. Daarnaast fleuren verschillende hedendaagse kunstwerken het gebouw op.

Werkplaatsen

De gevangenis beschikt over vier werkplaatsen wat betekent dat de meerderheid van de gedetineerden kan werken. Zij kunnen ook huishoudelijk of onderhoudswerk in de gevangenis verrichten.