De gevangenis van Merksplas deed vroeger dienst als landbouwkolonie, maar is nu een strafhuis met een halfopen regime. Zij bestaat uit acht paviljoenen. De Haven, een afdeling voor 60 mentaal gehandicapte geïnterneerden, werd in 2009 in gebruik genomen.

Geschiedenis

De strafinrichting van Merksplas werd in 1825 gebouwd als kolonie om bedelaars en landlopers op te vangen. Na WO II evolueerde zij naar een halfopen gevangenis met gemeenschapsregime. Vandaag is zij een gesloten inrichting voor veroordeelden. 

De strafinrichting is sinds 1999 een beschermd monument en is gelegen in een geklasseerd landschap.

Regime

De strafinrichting is een gesloten inrichting voor veroordeelden. Het regime is gericht op de terugkeer van de gedetineerden naar de samenleving. Daartoe nemen zij overdag deel aan gemeenschappelijke tewerkstellings-, opleidings- en ontspanningsactiviteiten.

De inrichting heeft ook een psychiatrische afdeling voor geïnterneerden. In juni 2009 werd bovendien De Haven in gebruik genomen, een afdeling voor beveiligde zorg voor geïnterneerden met een verstandelijke handicap. Deze groep verblijft in een speciaal voorziene nieuwbouw. In samenwerking met de Vlaamse overheid is de strafinrichting van Merksplas toonaangevend voor de huisvesting en begeleiding van verstandelijk gehandicapte geïnterneerden binnen een strafinrichting.

Infrastructuur

De inrichting biedt plaats aan 671 gedetineerden. Het merendeel van die plaatsen wordt sinds maart 2010 ingenomen door om en bij de 350 geïnterneerden. De 321 aanwezige veroordeelden bevinden zich voornamelijk in de strafcategorie tot tien jaar.

Op een grote site van meer dan 66 hectaren is de inrichting onderverdeeld in tien paviljoenen. Slechts twee paviljoenen beschikken over individuele cellen. Op de andere paviljoenen zijn voornamelijk cellen voor twee of vier personen voorzien, maar ook enkele grotere woon- en slaapzalen.

Werkplaatsen

Gedetineerden kunnen aan de slag in de drukkerij of de smidse van de inrichting of werk verrichten voor externe bedrijven in één van de werkhuizen. Het werk zelf is zeer gevarieerd: productie van slagijzers voor het plaatsen van parketvloeren, productie van metaalconstructies, triplexplaten en laadborden, recyclage van papier, controle van hygiënische handdoektoestellen, voorbereidend samenstellen van verpakkingsmaterialen, enz. In totaal werken in de verschillende werkhuizen ongeveer 200 gedetineerden. Binnen de huishoudelijke en onderhoudsdiensten van de inrichting werken daarnaast nog eens 110 gedetineerden.