De opdracht van de bewindvoerder wordt omschreven door de vrederechter.

De vrederechter kan beslissen om de bewindvoerder aan te stellen ofwel voor de persoon, ofwel voor de goederen, ofwel voor beiden. Hij geeft de voorkeur aan de aanstelling van een persoon uit de omgeving van de beschermde persoon.

De vrederechter moet voor een aantal handelingen ook uitdrukkelijk aangeven of de beschermde persoon er bekwaam of onbekwaam toe is, bijvoorbeeld voor de keuze van de verblijfplaats (in geval van bescherming van de persoon) of voor een schenking onder levenden (in geval van bescherming van de goederen).

Daarnaast zal de vrederechter aangeven of het gaat om een bijstandsopdracht of om een opdracht van vertegenwoordiging.

In het kader van zijn opdrachten moet de bewindvoerder de belangen van de beschermde persoon behartigen, toezien op zijn onderhoud en zijn autonomie bevorderen. Hij moet in de mate van het mogelijke proberen om hem te betrekken bij de uitoefening van het bewind en om hem te informeren over de handelingen die hij stelt. Ze plegen minstens eenmaal per jaar overleg.

De bewindvoerder kan zich laten bijstaan door een of meerdere personen (boekhouder, enz.).

De bewindvoerder ontvangt een jaarlijkse forfaitaire basisvergoeding van 1000 euro per bewind voor het dagelijks beheer (inclusief de kosten die hieruit voortvloeien), voor zover die vergoeding het gemiddelde maandinkomen van de beschermde persoon niet overschrijdt. Hij ontvangt ook een extra vergoeding van 125 euro tijdens het eerste jaar van het bewind. Daarnaast kan deze jaarlijkse vergoeding worden aangevuld met een bijkomende vergoeding van 5 % van de jaarlijkse inkomsten van de beschermde persoon, voor zover deze hoger zijn dan 20.000 euro.

De vrederechter kan daarnaast aan de bewindvoerder ook een vergoeding toekennen voor bepaalde uitzonderlijke prestaties die hij heeft verricht (mits bewijs), van maximaal 125 euro per uur.

Ouders-bewindvoerders hebben geen recht op dezelfde jaarlijkse vergoeding als andere bewindvoerders voor hun dagelijks beheer. De rechter kan hen echter wel een forfaitaire vergoeding van 300 euro per jaar toekennen ter vergoeding van de kosten van deze prestaties. 

Dat alles gebeurt onder toezicht van de vrederechter.