U bent hier

Leg conclusies en stukken neer

Welke rechtbanken en hoven maken gebruik van e-Deposit?

Digitaal neerleggen is mogelijk in de hoven van beroep en arbeidshoven, de rechtbanken van koophandel, de vredegerechten en de politierechtbanken burgerlijk. Tegen eind 2018 zullen alle rechtbanken van eerste aanleg burgerlijk en de arbeidsrechtbanken actief zijn.

Voorlopig is digitaal neerleggen niet mogelijk in de rechtbanken van eerste aanleg correctioneel, de politierechtbanken correctioneel en het Hof van Cassatie.

Wat is e-Deposit?

e-Deposit staat voor het elektronisch neerleggen (uploaden) van stukken (conclusies, stukkenbundels, …).

Via een applicatie kunnen stukken in een bepaald dossier binnen een resp. instantie worden neergelegd, waarbij meteen een ontvangstbewijs wordt afgeleverd.

Doordat e-Deposit werkt met een authenticatie op basis van een eID (elektronische identiteitskaart) is het systeem heel betrouwbaar.

Voordelen

U bent niet meer afhankelijk van een faxtoestel, een postbode, een drager …, maar kan vanop uw kantoor op een elektronische wijze stukken uploaden.

U ontvangt meteen een ontvangstbewijs dat melding maakt dat de door u opgeladen stukken werden toegevoegd aan het rechtsplegingsdossier. Het opladen van stukken is ook mogelijk buiten de openingsuren van de griffie.

Kort samengevat, het levert een behoorlijke tijdswinst op.

Niet overtuigd? Lees  De vervangende confrater (PDF, 50.19 KB)
(bron: Vlaams Pleitgenootschap bij de balie te Brussel VZW)

Afspraken

Wat wel?

Momenteel worden enkel conclusies en stukkenbundels aangenomen.

Wat niet?

  • Verzoekschriften
  • Briefwisseling

Praktisch

Het e-Deposit systeem werkt met een authenticatie op basis van uw eID. Dit betekent dat u slechts stukken kan opladen nadat u zichzelf  hebt geregistreerd (cfr. tax-on-web).

Via de selectie van een bepaalde instantie en type kan u dan binnen een «actief»  dossier stukken opladen.

Helpdesk

  • 02 542 78 60