Sekswerk wordt al een tijd niet meer vervolgd in België. Voorheen werd het gedoogd, maar er was geen legaal kader. Dat leidde tot veel problemen. Mensen die bijvoorbeeld met sekswerkers samenwerkten, zoals een boekhouder of chauffeur, konden beschuldigd worden van strafbare gedragingen. En een sekswerker zelf kon niet naar de bank stappen om een hypothecaire lening te verkrijgen.
De coronacrisis toonde aan dat er een grote nood was aan een wettelijk kader. Sekswerkers beschikten over geen enkele vorm van erkenning, hadden geen sociaal statuut en in sommige gevallen ook geen vangnet in het geval van verminderd inkomen.
Op 1 juni 2022 trad de hervorming van het seksueel strafrecht in werking. Die wet leidde tot de decriminalisering van het sekswerk. Concreet: sekswerk werd uit het Strafwetboek gehaald.
Sekswerk uitoefenen, is niet strafbaar. Klanten die voor seksuele diensten betalen aan een (meerderjarige) sekswerker zijn evenmin strafbaar.
Als sekswerker zult u binnenkort kunnen werken met een arbeidscontract. U kan ook werken als zelfstandige. Meer informatie vindt u op de website van UTSOPI.
Wat is strafbaar?
- Misbruik maken van sekswerkers voor financieel gewin of sekswerkers verhinderen om met hun activiteit te stoppen (misbruik van prostitutie).
- Een persoon dwingen om aan sekswerk te doen (uitbuiting, mensenhandel).
- Als klant de vooraf gemaakte afspraken niet respecteren of niet betalen voor een seksuele dienst (aantasting van de seksuele integriteit, verkrachting).
Als sekswerker is het toegestaan om reclame te maken voor de seksuele diensten die u aanbiedt, op voorwaarde dat u meerderjarig bent en u de advertentie voor uzelf plaatst.
Reclame is ook toegelaten op internetplatformen of in kranten en tijdschriften die daar specifiek voor bedoeld zijn, zoals een website voor seksadvertenties.
Websites waarop sekswerkers reclame maken, zijn verplicht alle vermoedelijke gevallen van misbruik en uitbuiting onmiddellijk te melden aan politie en parket.
Waarop moet u letten als u online adverteert?
Alles wat u online zet, is en blijft voor iedereen zichtbaar. Denk dus vóór u uw advertentie online plaatst goed na over de vraag of u herkenbaar wilt zijn of niet.
Enkele tips om niet herkenbaar te zijn:
- vermijd beelden die uw gezicht tonen;
- u kunt uw gezicht ook ‘blurren’ of er iets op zetten (een emoji bijvoorbeeld). Let op: zelfs een bewerkte foto kan persoonlijke gegevens prijsgeven via de infogegevens van het fotobestand. Plaats daarom een screenshot van uw bewerkte foto online;
- let op met dingen die kunnen prijsgeven wie u bent, waar u bent, waar u woont of werkt, zoals tattoos, juwelen, moedervlekken, bepaalde kledingstukken of binnenhuisdecoratie.
Bekijk uw beeldmateriaal grondig vooraleer u het online plaatst. U kunt ook altijd terecht bij de organisaties voor sekswerkers voor meer tips. Hun contactgegevens vindt u hier.
Denkt u dat uw beelden worden misbruikt?
Het verspreiden van seksueel getinte beelden zonder toestemming is verboden. Deze gids legt uit hoe u zulke beelden offline kunt laten halen.
Ook de organisaties voor sekswerkers kunnen u verder helpen. Aarzel dus niet om met hen contact op te nemen.
Opkomen voor uw rechten
UTSOPI is de Belgische Unie van Sekswerkers. Zij kunnen u helpen als u vragen heeft over uw rechten, ze kunnen u bijstaan als u gestigmatiseerd, gediscrimineerd, gechanteerd of geïsoleerd wordt als gevolg van uw professionele activiteiten. UTSOPI organiseert ook gemeenschapsactiviteiten en evenementen waar u andere sekswerkers kunt ontmoeten en uw ervaringen kunt delen.
UTSOPI is gevestigd in Brussel, Luik, Gent en Antwerpen en is er voor sekswerkers in heel België. Meer weten? Surf naar de website van UTSOPI.
Medische en psychosociale begeleiding
Als sekswerker is het belangrijk om op een veilige en gezonde manier te werken. Verschillende organisaties hebben sociaal werkers, artsen en gezondheidspersoneel in dienst. Zij kunnen u helpen bij medische, administratieve, psychosociale of juridische vragen. U kunt er anoniem terecht, zonder uw echte naam te moeten geven. De hulp die u krijgt, is gratis.
U kunt om een ontmoeting vragen op uw eigen werkplek, ofwel in hun kantoren.
Medische vragen:
- testen voor hiv, syfilis, hepatitis B, chlamydia, gonorroe, …;
- vaccinatie tegen hepatitis B;
- uitstrijkje voor het vroegtijdig opsporen van baarmoederhalskanker;
- advies over veilig werken, anticonceptie en zwangerschap.
Sociale vragen:
- hulp bij uw administratie;
- vragen over uw rechten;
- een gesprek over iets wat op het werk is voorgevallen;
- een gesprek over de opties die u heeft als u overweegt te stoppen met sekswerk;
- enz.
Waar kunt u terecht?
- In Brussel: Alias (voor mannelijke en trans seksmedewerkers) en Espace P
- In Vlaanderen: Violett (Gent, Antwerpen en Hasselt) en Boysproject (Antwerpen, voor mannelijke en trans seksmedewerkers)
- In Wallonië: Espace P (Luik, Bergen, Doornik, Aarlen, Athus, Namen, Charleroi
Ongewenst seksueel gedrag
Als slachtoffer van seksueel geweld kunt u altijd terecht bij de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) voor een compleet en gratis zorgaanbod in een anonieme en een vertrouwelijke omgeving. Elk Zorgcentrum is 7 dagen op 7 bereikbaar, 24 uur op 24 uur. Iedereen is welkom, ongeacht uw leeftijd, uw afkomst, geloofsovertuiging, genderidentiteit en uw verblijfstatus. Er wordt bijvoorbeeld niet gecontroleerd of u in het bezit bent van geldige verblijfspapieren, of u in het zwart werkt en of u een ziekteverzekering heeft.
U hoeft niet eerst naar een eerstehulppost of naar de politie te gaan om hulp te kunnen krijgen in een Zorgcentrum. Als u zich daar aanmeldt, zullen één of twee verpleegkundigen u begeleiden om samen te bekijken welke hulp u nodig heeft. U krijgt dus hulp op maat, op basis van uw noden en uw voorkeur.
Er zijn ZSG’s in Brussel, Leuven, Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Charleroi, Luik, Namen en Aarlen.
Bijstand bij uitbuiting
- Wordt u gedwongen om dingen te doen die u niet wilt doen?
- Houdt iemand u in de gaten of controleert iemand u?
- Is die persoon gewelddadig of bedreigt hij/zij u?
- Voelt u zich niet vrij om te vertrekken?
Niemand mag u dwingen om dingen te doen die u niet wilt en niemand kan u tegen uw wil vasthouden. Er zijn in België drie organisaties die hulp bieden aan mensen die gedwongen worden om sekswerk te doen. Iedereen kan hier terecht, ook als u geen verblijfsvergunning heeft, als u in het zwart werkt of illegale dingen heeft gedaan.
Heeft u twijfels over uw situatie, dan kunt u hier anoniem en gratis terecht voor een eerste kennismaking, om samen te bekijken welke opties er zijn en wat u wilt doen:
Contact
- Noodnummer: +32 (0)78 05 58 00
- Voor meer informatie over mensenhandel en hulpverlening aan slachtoffers, of om een vertrouwelijke melding te doen: www.stopmensenhandel.be.