Om de zes maanden neemt een andere lidstaat het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waar. Gedurende die zes maanden staat de lidstaat in voor de organisatie en leiding van de werkzaamheden van de verschillende formaties van de Raad. De voorzittende lidstaat stelt het werkprogramma op, waarbij hij eigen prioriteiten kan stellen.
Sinds het Verdrag van Lissabon (2009) werken telkens drie landen samen die opeenvolgend het voorzitterschap waarnemen. Deze 'trio’s' werken een gemeenschappelijk programma uit voor 18 maanden. De samenwerking moet de continuïteit van het EU-beleid garanderen.
België was sedert het Verdrag van Maastricht over de Europese Unie (1992) drie maal voorzitter van de Raad van de Europese Unie: in 1993, 2001 en 2010.
Welke rol speelde de FOD Justitie tijdens het Voorzitterschap van de EU in 2010?
Tijdens het Belgisch Voorzitterschap van 1 juli tot 31 december 2010 stelde de FOD Justitie duidelijke prioriteiten voorop. Die prioriteiten, in lijn met het ‘Programma van Stockholm’ en met het werkprogramma van het 'Trio', hadden als doelstelling een bijdrage te leveren tot een open en veilig Europa met aandacht voor de Europese burgers. De focus lag vooral op de volgende duidelijke krachtlijnen:
- Bescherming van slachtoffers
- Verbetering van grensoverschrijdende samenwerking
- Verbetering van de toegang tot justitie en de effectieve uitoefening van rechten
- Externe samenwerking
Bescherming van slachtoffers tegen inbreuk en geweld
|
Verbetering van grensoverschrijdende samenwerking
|
Verbetering van de toegang tot justitie en de effectieve uitoefening van rechten
|
Externe samenwerking
|
Naast verschillende initiatieven en voorstellen rond die prioriteiten, heeft Justitie alleen of in samenwerking met andere ministers en instellingen een 20-tal evenementen en seminaries georganiseerd. Die waren zowel gericht op het grote publiek als op experts.
Hoewel er bij aanvang heel wat ongerustheid heerste over een voorzitterschap zonder een volwaardige regering, beoordelen verschillende waarnemers het Belgisch voorzitterschap als een succes. Op het vlak van Justitie werden de prioriteiten grotendeels verwezenlijkt door de goede samenwerking tussen alle actoren zowel op nationaal als op internationaal niveau.