Waarom straffen? Zijn we in staat om opgelegde straffen uit te voeren ? Welke straffen willen we in 2020? En wat is de betekenis, het doel en de uitvoering ervan?

Het debat over de straftoemeting woedt volop in de media naar aanleiding van een vonnis in een verkrachtingszaak. De rechter achtte de feiten bewezen maar de dader kreeg de gunst van opschorting van straf.

De federale overheid Justitie organiseert op 3 maart 2016, in samenwerking met het Nationaal instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), een grote reflectiedag over straffen.

Verschillende gastsprekers zullen er hun visie op ‘straffen’ en de uitvoering ervan uit de doeken doen, en tegen het licht van de actualiteit en de toekomst (2020) houden.

Welke plaats voor de straf?

Sinds het einde van de negentiende eeuw vragen we ons af wanneer en hoe de overheid moet reageren op het gedrag van mensen.

De werkstraf, het elektronisch toezicht, de bemiddeling, gemeenschapsdienst en de opleiding zijn recente aanpakken. Behoren die maatregelen nog tot de vergeldende aanpak of moet de herstelgerichte justitie eenvoudigweg een derde weg of de kern van ons systeem worden?

Waarom straffen?

Hoewel het op middellange termijn weinig waarschijnlijk lijkt dat overtreders niet meer worden gestraft, blijft de vraag omtrent de doelstellingen van de straf bestaan. Verbeteren, ontraden, recidive voorkomen, moraliseren, publiekelijk erop wijzen dat bepaalde feiten verboden zijn, opsluiten, de macht van de staat herbevestigen: er zijn talrijke doelstellingen.

Welke straffen in 2020?

Naast de vraag naar de zin van de straf staan we ook stil bij het straffenarsenaal: met welke middelen kan de overheid onrecht bestraffen?.

Welke strafuitvoering?

Terwijl de straf vroeger werd uitgesproken door de magistraat en mechanisch werd uitgevoerd door de uitvoerende macht, is het strikte onderscheid tussen uitspraak en uitvoering grotendeels verdwenen. De uitspraak van een straf lijkt vandaag meer op een periode van follow-up dan op een nauwgezette uitvoering.

Meer info

Het programma en de sprekers van het colloquium

Contact
Edward Landtsheere
Woordvoerder FOD Justitie
press@just.fgov.be
Tel : +32 (0)2 542 67 57
GSM : 0479 44 93 29