De Belgische centrale autoriteit voor kinderontvoering is van 10 tot 17 oktober 2017 aanwezig op de Haagse Conferentie Internationaal Privaatrecht.

Bedoeling is om ervaringen en goede praktijken uit te wisselen met andere landen. De conferentie wordt afgesloten met een reeks aanbevelingen (zie onderaan) die mikken op een betere samenwerking tussen de centrale autoriteiten. Ook het contact tussen de rechters onderling krijgt aandacht in de aanbevelingen. 

Ons land wordt vertegenwoordigd door medewerkers van de FOD Justitie die individuele dossiers van kinderontvoering behandelen en de Belgische netwerkrechter. 

In 2016 kon de FOD Justitie 61 nieuwe dossiers van internationale kinderontvoering afsluiten. In de helft van de gevallen kon het kind terugkeren. Om de aanpak van internationale kinderontvoering te blijven verbeteren, zet de FOD Justitie in op structurele oplossingen. De potpourri V-wet, die onlangs in werking is getreden, verbetert de grensoverschrijdende procedures bij kinderontvoeringen naar het buitenland om een snellere afhandeling door de gerechten te bevorderen.

  • Meer info over de verdragen
  • Vind hier de besluiten en aanbevelingen van de bijzondere commissie in het Engels en in het Frans

Perscontact

press@just.fgov.be