Wie ooit met het Belgische gerecht in aanraking komt, weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om de nodige informatie over de hoven en rechtbanken op het internet terug te vinden. Met de nieuwe website – www.rechtbanken-tribunaux.be – is dat probleem nu van de baan.

Alle informatie staat voortaan op één website: van de algemene werking van de hoven en rechtbanken tot de praktische details per gerechtelijke entiteit (adressen, contactgegevens, enz.). De burger kan er ook terecht voor documenten en praktische tools. Bovendien zal hij er, in bepaalde gevallen, informatie kunnen opzoeken over de voortgang van zijn zaak (nieuwe zaak, in behandeling of uitspraak) door het rolnummer of de referentiedatum van zijn dossier in te voeren. De burger die niet weet tot welke entiteit een bepaalde afdeling of kanton behoort, zal dit eveneens gemakkelijk kunnen terugvinden op de nieuwe website.

Eén centrale website met toegang tot lokale pagina's

Op de algemene pagina's vindt de burger informatie over de werking van alle hoven en rechtbanken, met uitzondering van het Hof van Cassatie dat een eigen website heeft, en over de werking van het College van de hoven en rechtbanken.

Daarnaast beschikken alle rechtscolleges over een eigen pagina die telkens op dezelfde manier is opgebouwd. Op deze lokale pagina's werd rekening gehouden met de hervorming van het gerechtelijk landschap: de bezoeker van de website ziet eerst het overkoepelend orgaan en daarna, desgevallend, de afdelingen (voor de rechtbanken) en de kantons (voor de vredegerechten).

Vernieuwend aan deze website is ook dat alle rechtscolleges nu zelf over een login en paswoord beschikken, zodat zij onmiddellijk zelf hun eigen website kunnen aanpassen en daardoor zeer kort op de bal kunnen spelen, bijvoorbeeld aankondigingen over speciale veiligheidsmaatregelen bij bijzondere processen.

Ook kunnen geaccrediteerde journalisten een login en paswoord aanvragen zodat zij via een beveiligd gedeelte persberichten en eventuele uitspraken kunnen raadplegen.

Via de nieuwe website www.rechtbanken-tribunaux.be wordt de toegang tot elektronische informatie over de gerechtelijke entiteiten veel gemakkelijker, aangezien alle informatie over de hoven en rechtbanken in België nu homogeen verzameld is op één centrale plaats.

Meer informatie

Op vraag is er een dossier en een videopresentatie beschikbaar.

Voor bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met de voorzitter van het College van de hoven en rechtbanken, Jean-Louis Desmecht: CHR@just.fgov.be - +32 (02) 557 46 07