In het verleden betaalde de FOD Justitie de kostenstaten van de gerechtskosten vaak te laat terug. Afhankelijk van de beroepsgroep van de prestatieverlener en het soort prestatie, vereffende Justitie de ene schuld ook sneller dan de andere. Daarnaast verliep de taxatie (toewijzing van type kost) van de gerechtskosten niet altijd correct.

Om hieraan tegemoet te komen, nam de FOD Justitie deel aan een federaal optimalisatieproject. Bedoeling was de betalingstijd te verkorten en te uniformiseren. Dat is ook gelukt. Daarnaast zijn ook de interne controlepunten versterkt en werd het betaalproces gestroomlijnd.

Kost is 0

Om het project te implementeren, zullen 1000 mandagen bij de FOD Justitie en de rechterlijke organisatie (magistraten en gerechtspersoneel) nodig zijn.

“Dit is een eerste wijziging aan de gerechtskosten sinds 1950. We hebben moeten leren denken buiten het vastgeroeste kader dat over de jaren is gegroeid binnen de rechtbanken”, zegt Gerda Popleu, diensthoofd van de dienst Gerechtskosten FOD Justitie.

Een efficiënter beheer

In het licht van dit project heeft de FOD Justitie in 2015 voor 72 091 929,51 euro aan kostenstaten met factuurdatum voor 1 januari 2015 betaald. Dit is ongeveer de helft van het vereffende totaalbedrag van 144 655 095,42. Het ging hierbij om 343 496 kostenstaten.

De andere helft van het totaalbedrag betrof kostenstaten met een factuurdatum in 2015: 72 563 165,91 euro.

De vijf grootste begunstigden zijn:

  • vertalers en tolken;
  • gerechtsdeurwaarders;
  • telecomoperatoren;
  • labo’s voor genetisch onderzoek ( DNA-analyses);
  • takel- en stallingskosten aan erkende takelbedrijven.

Het opleidingstraject heeft ervoor gezorgd dat de deelnemers nu zien waar er tijdswinst en werklastvermindering in de processen mogelijk is. In deze tijden van budgettaire beperkingen en personeelstekorten is die oefening essentieel.

Dezelfde oefening wordt gemaakt op het vlak van informatica. Zo wordt er van 137 verschillende gedecentraliseerde entiteiten naar 13 centrale taxatiebureaus gegaan. De bedoeling is om deze nieuwe bureaus te laten opstarten in 2017.

Meer info

- De Lean Academy: een opleidingstraject met een rechtstreekse impact op je organisatie

Contact

Edward Landtsheer
Woordvoerder FOD Justitie
press@just.fgov.be
Tel : +32 (0)2 542 67 57
GSM : 0479 44 93 29