Begin oktober zijn vertegenwoordigers van de FOD Justitie, van de zetel en van het openbaar ministerie naar Marokko gereisd om de samenwerking tussen beide landen te versterken.

In het kader van het laatste actieplan voor nauwere administratieve samenwerking dat beide departementen hebben ondertekend, werden vergaderingen georganiseerd. 

De delegatie heeft binnen dat raam gesprekken gevoerd met alle directeurs van het Marokkaanse ministerie van Justitie, met de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, met de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, met de procureur-generaal bij het hof van beroep te Casablanca, met de eerste voorzitter van het hof van beroep in handelszaken te Casablanca, de procureur des Konings in de rechtbank van koophandel te Casablanca en de ondervoorzitter van de rechtbank van koophandel te Casablanca.

Deze actoren van de modernisering van de justitie in Marokko hebben uitgebreid van gedachten gewisseld met hun Belgische tegenhangers, die dezelfde doelstellingen nastreven.

Deskundigen van beide landen zullen het binnenkort hebben over bepaalde punten die technischer van aard zijn, bijvoorbeeld de werklastmeting of de computertools ter ondersteuning van justitie.

De voorzitter van de FOD Justitie heeft ook de Marokkaanse algemeen afgevaardigde van het gevangeniswezen en de re-integratie ontmoet. Bedoeling was de banden met een administratie die dezelfde problemen heeft nauwer aan te halen. Na deze ontmoeting hebben de administraties beslist om de relaties te versterken zodat gemeenschappelijke uitdagingen, zoals de strijd tegen de radicalisering, beter kunnen worden aangepakt.

De Marokkaanse minister van Justitie, de heer Mohamed Aujjar, gaf te kennen dat hij de Belgische delegatie wenste te ontmoeten, waarna hij zijn Belgische ambtgenoot voor een officieel bezoek naar Marokko heeft uitgenodigd.

Tot slot heeft de voorzitter van de FOD Justitie de minister van Justitie vertegenwoordigd tijdens de overdracht van bevoegdheden tussen Mohammed Aujjar, minister van Justitie, en Mohammed Abdennabaoui, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, die de nieuwe voorzitter van het openbaar ministerie wordt. Deze ceremonie concretiseert de onafhankelijkheid van het parket vanaf 7 oktober 2017. Alle parketmagistraten ressorteren officieel onder het gezag van de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie en niet langer onder de minister van Justitie. Die belangrijke hervorming volgt uit de oprichting van een Hoge Raad voor de rechterlijke macht die in april van dit jaar werd geïnstalleerd.

Op de foto, van rechts naar links:

  • Jean-Marc Meilleur, PK Brussel
  • Antoon Boyen, EV HB Gent, voorzitter van het College van de hoven en rechtbanken
  • Jean-Paul Janssens, voorzitter van het directiecomité van de FOD Justitie
  • de heer Mohamed Aujjar, minister van Justitie van Marokko
  • Amal Lamniai, verbindingsmagistraat van Marokko in België
  • Lahkim Bennani, secretaris-generaal van het ministerie van Justitie
  • Jan Bogaert, directeur-generaal van het directoraat-generaal Rechterlijke organisatie
  • Michel Yernaux, verbindingsmagistraat van België in Marokko
  • Juan Linares, attaché dienst Internationale betrekkingen