De heer Nils Muiznieks, Commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa heeft op 28 januari 2016 zijn rapport voorgelegd. Dat rapport volgt op zijn bezoek aan België van 14 tot 18 september 2015.

De FOD Justitie heeft actief meegewerkt aan het bezoek en minister van Justitie Koen Geens had op 16 september 2015 een gesprek met de commissaris.

Na afloop van dat bezoek heeft de commissaris een rapport opgemaakt. Het antwoord (EN) van de Belgische autoriteiten zit in bijlage bij het rapport.

De commissaris heeft zich geconcentreerd op de mensenrechten in het kader van asiel en migratie, de mensenrechten van Roma en woonwagenbewoners en de rechten van personen met een handicap.

Het rapport behandelt meerdere thema's, een aantal vragen hebben betrekking op de specifieke bevoegdheden van de FOD Justitie:

  • de rechten van gedetineerden met psychosociale en intellectuele beperkingen (er werd een bezoek gebracht aan de psychiatrische afdeling van de gevangenis te Vorst);

  • de situatie van de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in het kader van asiel en migratie;

  • de gevolgen van de hervorming van het systeem van de juridische bijstand voor asielzoekers;

  • de wet van 17 maart 2013. Die wet hervormt de regeling inzake onbekwaamheid en voert een nieuwe beschermingsstatus in die strookt met de menselijke waardigheid;

  • de ratificatie van het Facultatief Protocol bij het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Meer informatie

Contact

Edward Landtsheere
press@just.fgov.be
Tel : +32 (0)2 542 67 57
GSM : 0479 44 93 29