Hoe kunt u als slachtoffer van een misdrijf een schadevergoeding krijgen? Hoe verloopt de terechtzitting voor de strafrechter? Wat als de schadevergoeding problemen oplevert? Wie kan helpen? Het juiste antwoord op al die vragen vindt u in de nieuwste versie van de brochure “U bent slachtoffer”.

De FOD Justitie publiceert een brochure voor de slachtoffers en hun naasten. Deze brochure legt de slachtoffers uit wat hun rechten zijn in alle stadia van de procedure: vanaf de neerlegging van de klacht tot het hoger beroep. De brochure vermeldt ook op welke vormen van begeleiding en ondersteuning slachtoffers een beroep kunnen doen.

De brochure wordt in de politiecommissariaten ter beschikking gesteld van de slachtoffers en kan worden besteld of gedownload op de website van de FOD Justitie. De bevoegde diensten op het niveau van de Gemeenschappen waren eveneens betrokken bij de update van deze publicatie.

Sinds 2009 zijn er, voor alle talen samen, al bijna 250 000 exemplaren van deze brochure verspreid. Voor dit jaar ligt er weer een voorraad van 46 000 exemplaren klaar.

De brochure bestaat al in het Nederlands, het Frans en het Duits en is dit jaar ook speciaal naar het Engels vertaald naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart. Aangezien het aantal slachtoffers die geen van de drie landstalen als moedertaal hadden wou de FOD Justitie met de Engelse versie van de brochure het aanbod voor die personen uitbreiden en beter beantwoorden aan de behoeften van de slachtoffers en hun naasten.

U kunt de brochure hier downloaden of bestellen.

Pers contact
Edward Landtsheere
press@just.fgov.be
Tel : +32 (0)2 542 67 57
GSM : 0479 44 93 29

JUST 2020 | RECHT VOORUIT

De FOD Justitie heeft meegeschreven aan deze brochure.
De FOD Justitie heeft een visie op een efficiënte en moderne justitie.
De hele organisatie is gemotiveerd om waardevol werk te leveren, zowel onder elkaar als voor de burger.