Wanneer gedetineerden vrijkomen, worden zij vaak geconfronteerd met verschillende drempels om hun weg terug te vinden in de maatschappij. Het Antwerpse project ‘Brug Binnen Buiten’ probeert hier een antwoord op te vinden.

Eens buiten de muren, kunnen er voor ex-gedetineerde nog problemen opduiken: financiële moeilijkheden omwille van verschillende redenen, niet over een domicilieadres beschikken, of ambtelijk geschrapt zijn, waardoor aanspraak maken op een uitkering of ondersteuning onmogelijk is enz. Daarbij ervaren zij nog de sociale en psychologische gevolgen van hun detentie. Velen kampen immers met een gevoel van angst en schaamte of een verslaving.

Om hier aan tegemoet te komen, wil het Centrum Algemeen Welzijnswerk Antwerpen - in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap en met ondersteuning van de Antwerpse universiteit - gedetineerden helpen in de moeilijke overgangsperiode na hun vrijlating uit de gevangenis.

Het ‘Brug Binnen Buiten’-project is een vrijwilligerswerking, begeleid door een professionele sociaal werker, met als doel ex-gedetineerden te ondersteunen. Samen vormen zij de brug tussen (ex-)gedetineerden en de hulp- en dienstverlening buiten de gevangenis. Het project zet ook in op de op- of uitbouw van de informele sociale netwerken.

Aanvankelijk werd onderzoek gedaan bij ex-gedetineerden naar hun noden en moeilijkheden. Daarna vertelden betrokkenen over hun positieve ervaring met het ondersteuningstraject. De vrijwilligers proberen de drempels weg te werken door met de ex-gedetineerden naar de verschillende diensten te gaan. De complementaire rol van de veertien vrijwilligers en de sociaal werker zijn van groot belang in het project.

Op dit moment wordt bekeken hoe het project in de toekomst verdergezet kan worden om zo nog meer de brug te vormen van binnen naar buiten.