Dit jaar bestaat de Gentse gevangenis 150 jaar. In 1862 werd het gebouw in gebruik genomen en ondertussen grondig gerenoveerd. De gevangenis organiseert het hele jaar door activiteiten voor haar personeelsleden, de gedetineerden, bezoekers en het grote publiek.

Boek ‘150 jaar Nieuwewandeling’

De gevangenis bracht ter gelegenheid van haar jubileum een boek uit over haar rijke geschiedenis. Niet alleen de historiek van het gebouw en de organisatie van het gevangeniswezen komen aan bod, maar ook het dagelijkse leven in de gevangenis. In het boek zijn getuigenissen opgenomen en een heuse fotoreportage laat de lezer kennismaken met het leven achter de Gentse gevangenismuren.  Het boek is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en kost 26 euro.

Meer informatie?infogevangenis.gent@just.fgov.be

Tentoonstelling

Voor het boek ‘150 jaar Nieuwewandeling’ verzamelde de gevangenis heel wat materiaal en besloot dan ook om een tentoonstelling te organiseren van 4 tot en met 19 februari. Archiefmateriaal, plannenboeken, foto’s, documenten van vroeger en nu werden aan het grote publiek getoond, dankzij de medewerking van het gevangenismuseum van Merkplas. Met videobeelden en geluidsopnames kregen bezoekers een indruk van het leven in de gevangenis.

Andere festiviteiten

De komende maanden organiseert de gevangenis nog heel wat activiteiten. Zo kunnen personeelsleden en gedetineerden van de gevangenis van Gent in maart deelnemen aan een speciale ‘Ronde van Vlaanderen’. In juni viert de gevangenis haar 10-jarige samenwerking met vzw Obra die hulpverlening bieden aan mensen met een verstandelijke beperking.

Nancy Wijns is als medeauteur en mede-initiatiefnemer bijzonder trots op het resultaat. “Met het boek proberen we een blik te werpen op de rijke geschiedenis van de Gentse gevangenis. Ook willen we een realistisch beeld geven van het dagelijks leven vandaag de dag. Het boek kwam tot stand door een erg productieve samenwerking met het rijksarchief, het stadsarchief van Gent, academici, gepensioneerde en actieve medewerkers van de gevangenis. Tijdens de boekvoorstelling werd het detentieparcours in beeld verteld door een gedetineerde, die in heldere woorden het publiek kon beroeren.”