Justitiehuizen stellen hun jaarverslag voor

Het jaarverslag 2012 van de justitiehuizen is klaar. Het biedt een zicht op de lokale praktijk van de justitiehuizen en geeft een gedetailleerd overzicht van de cijfers over de verschillende activiteiten. Dit jaar wordt de focus gelegd op de uitvoering van de werkstraf. Met 9.564 nieuwe werkstraffen in 2012 is deze opdracht de grootste strafrechtelijke opdracht van de justitiehuizen.
Het aantal nieuwe werkstraffen kent opnieuw een stijging ten opzichte van 2011 (9.332). De meerderheid van de werkstraffen wordt uitgesproken aan Franstalige zijde van het land (5.722, tegenover 3.842 in Vlaanderen). De werkstraf wordt het meest uitgesproken voor verkeersmisdrijven (meer dan 4.800). Daarnaast krijgen ook plegers van diefstallen (3.208) en geweldsmisdrijven (2.210) vaak een werkstraf.

Hoog slaagcijfer

Elke werkstraf wordt ten uitvoer gelegd. Het aantal uren varieert tussen 20 en 300 uur. Dit betekent concreet dat alle werkgestraften, ongeacht de duur van de straffen, zich moeten aanbieden op het justitiehuis om de uitvoering ervan op te starten. Ook de korte werkstraffen worden dus uitgevoerd. De werkstraf kent een opvallend hoog slaagcijfer. 8 op de 10 straffen wordt succesvol afgerond. Wanneer de werkstraf niet of niet helemaal wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer de gestrafte weigert te werken, of niet komt opdagen, treedt het mechanisme van de vervangende straf in werking. Deze vervangende straf, een geldboete of een gevangenisstraf, wordt in principe altijd ten uitvoer gelegd, zelfs als het om kortere straffen gaat. De werkstraf is dus een belangrijk instrument voor een geloofwaardige en effectieve strafuitvoering.

In de maatschappij

De werkstraf is ook een aparte straf omdat ze wordt uitgevoerd ín de maatschappij en met de vrijwillige en bereidwillige medewerking van werkplaatsen. De werkgestraften kunnen hun werkstraf uitvoeren in een 5000-tal plaatsen. Het gaat om openbare diensten, vzw's of stichtingen met een sociaal, wetenschappelijk of cultureel oogmerk. Ze komen vaak terecht in een bestaande werkploeg waar ze aangesproken worden op hun kwaliteiten en op wat ze voor de dienst kunnen betekenen. Het werk dat wordt verricht, komt ten goede aan de prestatieplaatsen en aan de maatschappij. Voorbeelden van werkplaatsen zijn culturele centra, ziekenhuizen, groendiensten van de gemeente, keukens, …

In 2012 werd bijzondere aandacht besteed aan het wegwerken van de wachtlijsten bij de werkstraffen in enkele justitiehuizen. Een actieplan heeft er voor gezorgd dat de wachtlijst is gedaald van 1.820 werkstrafdossiers in juli 2012 tot 366 dossiers in mei 2013. Vandaag kunnen we spreken over een snelle uitvoering van de werkstraf.

Naast de werkstraf staan de justitiehuizen ook in voor de begeleiding van andere alternatieve straffen en maatregelen, waaronder de voorwaardelijke invrijheidstelling, de probatie en het elektronisch toezicht. Ook andere opdrachten zoals burgerrechtelijke opdrachten, slachtofferonthaal en eerstelijnswerking maken deel uit van de werking van de justitiehuizen.

De justitiehuizen ontvingen in 2012 in totaal 65.662 nieuwe dossiers.

Grafiek: Wachtlijst werkstraffen vanaf januari 2012 tot april 2013

img

Contact

Liesbeth Wyseur

Woordvoerster Justitiehuizen

Tel.: 02 557 51 84

Gsm: 0473 81 21 74