De ministerraad keurde deze morgen op voorstel van ministers De Clerck en Van Quickenborne en in samenwerking met de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen het wetsontwerp aandeelhoudersrechten goed.

Het betreft een omzetting van een Europese Richtlijn waardoor aandeelhouders van beursgenoteerde vennootschappen gemakkelijker hun rechten kunnen uitoefenen. Uiterlijk 1 juli 2011 moeten deze ondernemingen die rechten garanderen.

Zo krijgen de aandeelhouders onder meer de mogelijkheid om:

  • Te stemmen en deel te nemen aan de algemene vergadering op elektronische wijze;
  • Documenten van de algemene vergadering en volmachtformulieren te raadplegen op de website van de onderneming;
  • Nieuwe punten op de agenda te plaatsen en voorstellen tot besluit door te sturen indien ze 3% van het vennootschapskapitaal vertegenwoordigen.

Minister Stefaan De Clerck: “We geven de aandeelhouders nu de mogelijkheid om hun stemrecht uit te oefenen ongeacht hun verblijfplaats waardoor hun betrokkenheid bij de onderneming versterkt wordt”.

Ook Minister Vincent Van Quickenborne is tevreden met deze nieuwe rechten: “Het gebruik van ICT maakt het perfect mogelijk voor aandeelhouders om hun rechten van op afstand te doen gelden. Door deze vereenvoudiging kan iedereen het aandeelhouderschap echt uitoefenen.”