18 augustus 2010

Het jaarverslag 2009 van de FOD Justitie is beschikbaar. De publicatie klokt af op 148 pagina’s, een stuk meer in vergelijking met voorgaande jaren. Feit is dat 2009 een druk jaar was voor de FOD Justitie waarin weer heel wat projecten werden gerealiseerd. Het jaarverslag biedt van dat geheel een mooi overzicht.

Elk directoraat-generaal en elke stafdienst, dienst of onafhankelijke commissie kreeg uitvoerig de kans om uitleg te geven bij het werk dat in 2009 verwezenlijkt werd. Wie het jaarverslag doorbladert, ziet achtereenvolgens de verschillende entiteiten van de FOD Justitie een voor een aan bod komen. Per hoofdstuk zijn drie delen te onderscheiden: een inleidend stukje waarin de entiteit haar missies beschrijft, een tweede waarin de meest in het oog springende realisaties worden weergegeven en een afsluitende focus waarin de diensten hun werking tegen een internationale achtergrond houden.

Naast dit jaarverslag brengt de dienst Communicatie ook opnieuw een folder uit waarin één specifieke gebeurtenis of activiteit van elk(e) DG, stafdienst, dienst of commissie wordt uitgelicht. Hieronder vindt u alvast twee opmerkelijke voorbeelden.

In 2009 vierden de justitiehuizen hun tiende verjaardag en dit vormde een uitstekend moment om even stil te staan bij verleden en toekomst. In die geest organiseerde het directoraat-generaal Justitiehuizen op 2 en 3 december 2009 een colloquium waar meer dan 750 deelnemers op intekenden. Thema’s waren o.m. het toenemend aantal opdrachten voor de justitiehuizen en de internationale vooruitzichten.

Vermeldenswaard is ook het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) dat met de publicatie van hun ‘Handboek forensisch onderzoek’ voor een primeur in België zorgde. Dit handboek is meteen ook hét referentiewerk voor Belgisch forensisch onderzoek. Het is verkrijgbaar via www.politeia.be. In het boek geven tal van experten van het NICC, de federale politie, de academische wereld en de magistratuur een overzicht van de actuele wetenschappelijke mogelijkheden naar materiële bewijzen.

Dit en veel meer vindt u terug in het Jaarverslag 2009 van de FOD Justitie. U kunt het jaarverslag raadplegen op de site van de FOD Justitie www.just.fgov.be of u kunt een aanvraag richten aan de contactpersoon waarvan u hieronder de gegevens vindt.