Adam Giza, die op 23 september 2008 werd veroordeeld tot twintig jaar cel door het Brusselse Hof van Assisen, is vandaag overgebracht naar Polen. Hij zal daar de rest van zijn straf uitzitten.

Adam Giza werd in april 2006 aangehouden in Polen voor zijn aandeel in de moord op Joe Van Holsbeeck. Op verzoek van het Brusselse parket werd Adam Giza op basis van een Europees aanhoudingsbevel overgeleverd aan België. Het Europees kaderbesluit van 2002 laat toe eigen onderdanen over te leveren op voorwaarde dat zij na hun veroordeling terugkeren naar hun eigen land om daar hun straf uit te zitten.

Adam Giza vocht echter zijn terugkeer aan. Volgens de verdediging diende de terugkeer af te hangen van de toestemming van Adam G. Het Hof van beroep van Brussel verwierp deze stelling. Het is immers de Poolse rechtbank die als enige de terugkeer oplegt en daar kan door de Belgische overheid noch door de Belgische gerechtelijke autoriteiten worden van af geweken.

Adam Giza tekende geen voorziening in Cassatie aan tegen deze uitspraak. Na overleg met de gerechtelijke autoriteiten heeft de minister van Justitie Stefaan De Clerck meteen tot overbrenging van Adam Giza beslist. Deze operatie vond vandaag plaats.