Informatisering Justitie schakelt versnelling hoger

Advocaten hebben in februari voor de eerste keer conclusies en stukkenbundels elektronisch kunnen uploaden naar de rechtbank. Voordien gebeurde dat altijd op papier en moesten die documenten fysiek gedeponeerd worden op de griffie.

In de eerste fase van het e-Deposit-project kunnen advocaten conclusies en stukkenbundelsin burgerlijke zaken uploaden naar het hof van beroep en het arbeidshof te Antwerpen. Als die fase goed verloopt, breidt het project uit naar alle andere rechtscolleges.

Met het e-Deposit project winnen we tijd, werken we klantgerichter en dragen we ons steentje bij aan het milieu:

  • Geen fysieke verplaatsingen meer naar de griffie
  • Geen papier meer nodig voor de fax of de post
  • Eén simpele muisklik om conclusies en stukkenbundels elektronisch te versturen
  • Veilige transactie met e-ID van documenten via een beveiligde website
  • Minder werklast voor de griffies door de automatische verwerking

Een win-win situatie voor de rechtzoekende, zijn advocaat, en voor de rechtbanken.

Advocatuur enthousiast

De FOD Justitie heeft voorzien dat die technologie op termijn kan geïntegreerd worden in de software die de advocaten gebruiken. Naast de griffie krijgt dan ook een advocaat een volledig zicht op het elektronische conclusiedossier.

Nog voor het project goed en wel uit de startblokken schiet, kan het nu al op bijval rekenen bij de advocatuur. In ‘De Juristenkrant’ van 14 januari bestempelde Hugo Lamon het project als een “fenomenaal positieve evolutie”.

Buitenland kijkt mee

Ook onze Noorderburen merkten het project op. Een delegatie magistraten van de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege in Nederland, kwam een demo bekijken in Antwerpen. Zij waren onder de indruk van “de goed doordachte, heldere lijn” van het project, en van de “efficiëntie en de flexibele manier waarop er uitvoering aan werd gegeven”.

WEG NAAR EEN ELEKTRONISCH DOSSIER


Het e-Deposit-project is de tweede stap in de gestage evolutie naar een volledig elektronische dossier.

In december 2014 werd het Vaja-project, waarmee we vonnissen en arresten digitaliseren, genomineerd door Agoria, de federatie van de Belgische technologische industrie. Het behaalde een eGov Award in de categorie ‘rendabiliteit’.

Er staat ook al een derde project in de steigers dat de ambitie heeft om de uitgaande briefwisseling van de hoven en de rechtbanken stapsgewijs te digitaliseren.

 Klik hier voor een interview over e-Deposit met griffier-informaticus Peter Spaas en Bruno Luyten, eerste voorzitter van het hof van beroep Antwerpen.