Bratislava, 23 mei 2014

imgTijdens de algemene vergadering van het Europees Netwerk voor Forensische Instituten ENFSI, is Jan De Kinder voor de 2e keer verkozen tot toekomstig voorzitter van de 18e raad van bestuur. Het werkterrein is niet nieuw.

Jan De Kinder, Directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie is sedert jaren een van de drijvende krachten binnen het ENFSI én enthousiast vertegenwoordiger van het NICC.

Hij was sinds 2007 lid van de ENFSI raad van bestuur en van 2009 tot 2011 heeft hij zijn mandaat als voorzitter van de ENFSI succesvol uitgeoefend. Nu opnieuw heeft hij de uitdaging aanvaard om forensisch onderzoek in Europa verder uit te bouwen. Jan De Kinder stapt in de voetsporen van Üllar Lanno (EFSI - Estland) wiens voorzitterschap volgend jaar afloopt.

Ook in de raad van bestuur zelf  waait een nieuwe wind met de komst van Dominique Saint-Dizier  (INPS - Frankrijk), Thomas Andermann  (BKA - Duitsland) en Ondrej Laciak  (IFS - Bratislava).

ENFSI, European Network of Forensic Science Institutes

Een zestigtal forensische instituten uit niet minder dan 34 landen maken deel uit van het ENFSI. Doel is het forensische onderzoek in Europa op een kwalitatief hoogstaand peil te brengen én te houden. 

Gerechtelijke deskundigen uit diverse forensische vakdomeinen zoals oa DNA, vingerafdrukken, wapens, drugs … vinden elkaar in niet minder dan 17 verschillende werkgroepen. Deze zijn het ideale platform voor gemeenschappelijke initiatieven, verspreiding van nieuwe technieken en uitwisseling van werkervaringen. De organisatie is dan ook erkend door de Europese Gemeenschap als gesprekspartner.

Het ENFSI benadrukt kwaliteit. Wie lid wil worden moet dan ook verplicht de accreditatie volgens de strenge internationale ISO 17025 norm voorleggen. 

www.enfsi.eu

NICC, Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie

Het NICC is een federale wetenschappelijke instelling binnen de FOD Justitie, die onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek verricht op vraag van de gerechtelijke overheden.

  • De directie Criminalistiek spoort daders van misdrijven op en bouwt bewijslast op via identificatie en analyse van sporen van verdachten en modus operandi.
  • De directie Criminologie zoekt naar een betere kennis van het functioneren van het strafrechtelijk systeem.

Contactpersoon

Jan De Kinder

jan.dekinder@just.fgov.be
0475 91 81 40

www.nicc.just.be