Sinds 7/4/1998 bestaat er voor slachtofferzorg een Vlaams samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de Vlaamse gemeenschap. Dit Vlaamse samenwerkingsakkoord werd goedgekeurd bij wet van 11 april 1999 en bij decreet van 15/12/1998.

De dialoog tussen de federale staat en de deelregeringen mondde afgelopen maanden uit in drie samenwerkingsprotocollen In het belang van de slachtoffers en hun na(ast)bestaanden. Het protocol is er in afwachting van een samenwerkingsakkoord dat bij wet en decreet bekrachtigd wordt.

Volgende protocolakkoorden werden ondertekend: 
  1. Waals protocolakkoord voor slachtofferzorg tussen de Staat, de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest;
  2. Brussels protocolakkoord voor slachtofferzorg tussen de Federale Overheid, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie;
  3. Duits protocolakkoord voor slachtofferzorg tussen de Staat en de Duitstalige Gemeenschap

Deze protocolakkoorden regelen bij wijze van overgangsmaatregel alvast de samenwerking tussen de partijen: de politiediensten via politionele slachtofferbejegening, de hulpverlening via slachtofferhulp en justitie via slachtofferonthaal.

  1. De diensten politionele slachtofferbejegening bij de lokale en federale politie staan in voor de  eerste opvang en het onthaal van het slachtoffer en na(ast)bestaanden en verstrekken basisinformatie aan het slachtoffer;
  2. De diensten slachtofferonthaal van de justitiehuizen verstrekken in elk individueel dossier specifieke informatie aan slachtoffers en na(ast)bestaanden. Dit gebeurt zowel tijdens het gerechtelijk onderzoek als tijdens de strafuitvoering. Ze verlenen of organiseren ook bijstand op emotioneel moeilijke momenten tijdens de gerechtelijke procedure;
  3. De diensten slachtofferhulp bieden sociale hulpverlening en

psychologische begeleiding aan slachtoffers en na(ast)bestaanden. De diensten zijn erkend en worden gesubsidieerd door de deelregeringen (CAW’s, opvangcentra, vertrouwenscentra kindermishandeling, hulpverleningsdiensten aan jongeren).

Tevens zijn er op diverse niveaus overlegstructuren voorzien:  
  1. Het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid is een overlegplatform voor de vertegenwoordigers van de bevoegde ministers en diensten van de Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten, en van alle instanties en diensten die bij slachtofferzorg betrokken zijn.
  2. De arrondissementele raad concretiseert en implementeert de in het protocolakkoord vermelde bepalingen in functie van een integrale slachtofferzorg. Hij houdt rekening met de specifieke situatie van de regio en met de noden van de slachtoffers.
  3. De welzijnsteams slachtofferzorg regelen de samenwerking en taakverdeling in de individuele slachtofferzorg.

De partijen wensen dat er een samenwerkingsakkoord wordt afgesloten binnen de 18 maanden na ondertekening van dit protocolakkoord. Een werkgroep, bestaande uit de vertegenwoordigers van partijen en hun administratie, bereidt dit voor. Met respect voor de bevoegdheden van de partijen, gaat elke partij na op welke manier de coördinatie van de betrokken diensten beter kan. Het Nationaal Forum voor slachtofferbeleid coördineert de  werkgroepen.