Het Hof van cassatie breidt samen met de Hoge raad der Nederlanden en het Cour supérieure de justice van het Groothertogdom Luxemburg zijn ondersteuning aan het Benelux-Gerechtshof uit.

Op 24 oktober 2014 is het Samenwerkingsprotocol inzake wetenschappelijke bijstand tussen het Benelux-Gerechtshof en zijn parket en de Hoge raad der Nederlanden, het Hof van Cassatie van het koninkrijk België en het Cour supérieure de justice van het Groothertogdom Luxemburg in werking getreden.

Het doel is de gelijkheid te bevorderen bij de toepassing van rechtsregels die gemeen zijn aan de Benelux-landen.

Om dat doel te bereiken, zullen de magistraten van de drie voormelde hoogste rechtscolleges, die het Benelux-Gerechtshof en zijn parket samenstellen, officieel op dezelfde wijze een beroep kunnen doen op de documentatie- en studiediensten van elk van de drie voormelde hoogste rechtscolleges.

Op die manier wordt ten gunste van het Benelux-Gerechtshof een synergie gecreëerd tussen de wetenschappelijke bronnen waarover de  drie nationale hoven beschikken.

Deze synergie moet toelaten om dankzij de versnelde onderzoeksmogelijkheden de doorlooptijden van de dossiers die voor het Benelux-Gerechtshof aanhangig zijn in te korten en de pertinentie van de oplossingen die op het niveau van de Benelux worden aangenomen te vergroten.