BRUSSEL 25/04 (BELGA)

Het Koninklijk Besluit met de benoeming van de procureurs die aan het hoofd komen van de gerechtelijke arrondissementen is vrijdag in het Staatsblad gepubliceerd. Alle procureurs in de twaalf arrondissementen zijn dus officieel benoemd, bevestigt de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.

De twaalf nieuwe gerechtelijke arrondissementen die sinds 1 april gevormd worden, zijn gebaseerd op de territoriale omschrijvingen van de provincies, waarbij wel rekening gehouden wordt met het specifieke van Brussel en Eupen. De hervorming van het gerechtelijk landschap, waarbij het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 tot 12 samengebald wordt, is een gevolg van de hervorming van justitie die minister Annemie Turtelboom (Open Vld) doorvoerde.

Aan het hoofd van de nieuwe gerechtelijke arrondissementen komen korpschefs. Vrijdag stond de officiële benoeming in het Staatblad van Annemie Gepts (Antwerpen), Guido Vermeiren (Limburg), Johan Sabbe (Oost-Vlaanderen), Jean-Marie Cool (West-Vlaanderen), Damiel Dillenbourg (Luxemburg), Philippe Dulieu (Luik), Vincent Macq (Namen), Pierre Magnien (Charleroi) en Christian Henry (Bergen). De procureurs van Brussel, Leuven, Waals-Brabant en Eupen werden eerder al benoemd.

De nieuwe korpschefs van de provinciale parketten moeten de eed afleggen bij de procureur-generaal van hun ressort. In Gent leggen maandag om 15 uur Johan Sabbe (parket Oost-Vlaanderen) en Jean-Marie Cool (parket West-Vlaanderen) de eed af.