De hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde wordt concreet met de wet van 19 juli 2012, vandaag verschenen in het Belgisch Staatsblad. Daarin staan de krijtlijnen voor een nieuwe gerechtelijke organisatie in het arrondissement Brussel.

 

In het kader van de zesde staatshervorming komt er op termijn een nieuw Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde, met een eigen procureur maar met een aantal functioneel tweetalige magistraten. Het Brusselse tweetalig parket krijgt een Franstalige procureur en een Nederlandstalige adjunct-procureur.

De Brusselse rechtbanken worden ontdubbeld in Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken met elk een eigen voorzitter en eigen rechters. Dat kader zal worden vastgelegd op basis van een werklastmeting die uiterlijk tegen juli 2014 moet afgerond zijn.

 

Naast de hervorming van het gerechtelijk arrondissement werd ook de wet tot hervorming van het kiesarrondissement van Brussel en van Halle-Vilvoorde gepubliceerd. Kiezers in Halle-Vilvoorde kunnen er niet langer op Brusselse lijsten stemmen, dat kan enkel nog in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel.