De Ministerraad heeft vandaag beslist welke consortia instaan voor de bouw van 4 nieuwe strafinrichtingen in Beveren, Dendermonde, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne. Deze beslissing is een mijlpaal in de geschiedenis van het Belgische gevangeniswezen. Het gaat niet alleen om een project met een uitzonderlijke omvang (zo’n 1344 cellen), ook de aanpak, meer bepaald de DBFM formule, is uniek.

De gevangenissen zullen tegen medio 2013 operationeel zijn.

Vooraf

In uitvoering van het regeerakkoord 2007 heeft de Regering op 18 april 2008 het Masterplan 2008–2012-2016 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden goedgekeurd.

Het plan omvat onder meer:

  • Een renovatieprogramma van bestaande infrastructuur;
  • De uitbreiding van bestaande complexen;
  • De bouw van een aantal nieuwe strafinrichtingen (waarvan een 4tal voor specifieke doelgroepen zoals psychiatrische patiënten en jongeren).

Dit plan zal leiden tot modernisering en uitbreiding van de gevangeniscapaciteit.

Consortia

De definitieve toewijzing en contractsluiting is toegekend aan:

  • het consortium BAM PPP Investments België BV- Dexia Bank BV voor de bouw van de gevangenissen in Beveren (300 cellen) en Dendermonde (444 cellen);
  • het consortium Eiffage Benelux NV – Eiffage SA voor de constructie van de gevangenis in Marche-en-Famenne (300 cellen);
  • het consortium Future Prisons (Cordeel NV – Willemen General Contractor

    NV – SNC Lavalin NV – Cofinimmo NV) voor de bouw van de strafinrichting in Leuze-en-Hainaut (300 cellen).

Design, Build, Finance en Maintenance

Niet alleen de omvang van dit project is uniek, het is ook de eerste keer dat een DBFM formule gebruikt wordt. DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintenance. Dit houdt in dat de aangestelde consortia in publiek private samenwerking op lange termijn partner zijn vanaf de ontwerpfase tot de exploitatie. Het luik “maintenance” omvat onder meer grote onderhoud- en infrastructuurwerken, ICT-ondersteuning en de volledige logisitiek (exploitatie van keuken, wasserij, afvalverwerking, …). Hiervoor zijn resultaatsverbintenissen afgesproken. Voor het management, het beheer en de bewaking blijft de overheid instaan.

De bouwaanvragen zijn in voorbereiding of al ingediend. Doelstelling blijft dat de werken in oktober kunnen starten. Volgens de afgesproken timing moeten de vier gevangenissen medio 2013 operationeel zijn.