Op maandag 2 september 2013 om 10.30 uur is het Hof van Cassatie in algemene en openbare vergadering bijeengekomen om er de bij de wet bepaalde rede te horen uitspreken.

 

De rede werd uitgesproken in de plechtige zittingszaal, op de eerste verdieping van het Justitiepaleis, van het Hof van Cassatie.

 

Procureur-generaal J.F. Leclercq koos als onderwerp voor zijn redevoering, die in het Nederlands wordt uitgesproken: "Ontmanteling van de Staat: kort bestek van de praktische internationaalrechtelijke implicaties".

 

De tekst van deze redevoering vindt u als bijlage bij dit bericht, en dit zowel in het Nederlands als in het Frans.

 

De ontmanteling van de Staat is in het internationaal publiek recht een gevoelig en ingewikkeld onderwerp. Vijf politieke en juridische vaststellingen doemen op: het fenomeen dreigt zich uit te breiden naar het Westen, dit draagt niet bij tot de internationale politieke en juridische stabiliteit, het is niet noodzakelijk de mirakeloplossing voor alle problemen van de gewijzigde oude Staat, het kan gepaard gaan met een tijdrovende wetgevende omwenteling en het fenomeen van het groeiende aantal effectieve of mogelijke gevallen heeft iets paradoxaals. De vraag rijst dus of het werkelijk onmogelijk is een ontmanteling van de Staat te vermijden.

 

The dismemberment of State in public international law is a delicate and complicated issue. Five political and legal findings rise immediately: the phenomenon of the dismemberment of State risks even to spread to the West, it doesn't contribute to the international political and legal security, it isn't necessarily the miracle solution to all problems of the old State that has modified, it can be accompanied by a legislative evolution that takes time and the phenomenon of the increase of cases that have been or could be subject of dismemberment of State, has something paradoxical. So the question is also to know whether there is no way to avoid a dismemberment of State.

Voor bijkomende inlichtingen kan u contact opnemen met Eric Ruytenbeek, hoofdsecretaris van het parket van het Hof van Cassatie (eric.ruytenbeek@just.fgov.be – 02/508.62.96).