Na hun missie van november 2013, hebben Alain Smetryns, raadsheer in het Hof, en Damien Vandermeersch, advocaat-generaal bij dit Hof, van 5 tot 12 oktober 2014 een tweede missie verricht in Bujumbura met het oog op een uitwisseling van professionele ervaringen met de leden van het Hoogste Gerechtshof van Burundi.

Ter gelegenheid van de missie van november 2013 werden belangrijke oorzaken van vertraging in de behandeling van de dossiers ontdekt. De problemen hadden betrekking op het in staat stellen van de dossiers, de rol van  de raadsheer-verslaggever, de verdagingen en de redactie van de arresten. Ingevolge deze vaststellingen werden in het kader van het thema "cassatietechnieken", naast een reeks aanbevelingen, diverse modelarresten opgesteld, evenals een vademecum met type-formules. In het kader van het thema "beheer van de jurisprudentie" werd alsdan ook reeds een gedeeltelijke trefwoordenlijst opgesteld.

Het Hoogste Gerechtshof van Burundi maakte zich deze aanbevelingen eigen wat betreft het in staat stellen van de dossiers, de rol van de raadsheer-verslaggever, het uitstellen van de zaken en de redactie van de arresten conform de modellen. Dit had een versnelling van de procedure tot gevolg en arresten die veel bondiger en in de rechtstreekse stijl zijn opgesteld.

Het Hoogste Gerechtshof van Burundi dat in november 2013 te kampen had met een enorme achterstand, die daarenboven van maand tot maand toenam, is er in geslaagd het tij te keren en produceert thans iedere maand een groter aantal arresten dan het aantal inkomende zaken. Een echte prestatie dus.

Van bij de aanvang van de tweede missie formuleerden de leden van het Hoogste Gerechtshof massaal de wens zich het gebruik van het "juridisch syllogisme" bij het opstellen van arresten eigen te maken, evenals het opstellen te beoefenen van fiches met het oog op een beheer van de rechtspraak,.

Om aan deze wens tegemoet te komen werden meerdere ateliers besteed aan de herformulering van recent door het Hoogste Gerechtshof uitgesproken arresten aan de hand van het opgesteld stramien van "juridisch syllogisme", dat het voordeel biedt de rechtsregel, die als precedent zal kunnen gelden, best tot uiting te laten komen.

De resultaten waren zeer bevredigend en onze collega's van het Hoogste Gerechtshof van Burundi gaan deze werkwijze klaarblijkelijk onmiddellijk aanwenden in de praktijk, terwijl de Voorzitter van dit Hof de wil heeft geuit op de toepassing ervan toe te zien.

Andere ateliers werden besteed aan het herformuleren van recente arresten van het Hof volgens de formules voor een "faalt naar recht", voor een "dénaturation des faits" (onze miskenning van de bewijskracht van akten) of nog voor de diverse gevallen van niet-ontvankelijkheid van de middelen.

Er werd ook betracht aan de collega's van Burundi een instrument te verschaffen gelijkaardig aan onze schending van het wettelijk begrip vermoeden, één van de grenzen aan de soevereine beoordeling door de bodemrechter. De collega's van Burundi stelden, na grondige studie en discussie, voor deze toetsing door het Hof te situeren in het kader van het artikel 39 van de wet  betreffende het Hoogste Gerechtshof dat betrekking heeft op de juiste kwalificatie van de feiten.

Een nieuwe type-formule die het Hof toelaat deze marginale controle door te voeren werd aldus ingelast in het vademecum.

Het tweede thema van de missie had betrekking op het "beheer van de jurisprudentie". Meerdere ateliers werden er met groot succes aan besteed.

Na het opstellen van een volledige trefwoordenlijst (aangepast aan de wetten van Burundi), werden niet minder dan 22 fiches met trefwoorden en kopjes opgesteld door de collega's van het Hoogste Gerechtshof, hetgeen de publicatie van een eerste bundel met 22 recent uitgesproken arresten mogelijk zal maken. Een nieuwe publicatie is voorzien binnen dit en zes maanden.

De resultaten van de tweede missie zijn dus eveneens zeer bevredigend en van aard de geloofwaardigheid en het respect te vergroten verschuldigd aan het Hoogste Gerechtshof van Burundi dat belangrijke inspanningen levert om zijn werk te optimaliseren wat betreft de kwaliteit, leesbaarheid en zichtbaarheid ervan, elementen die  onontbeerlijk zijn voor een sterk en onafhankelijk gerecht dat in Burundi actueel in een moeilijke context moet evolueren.