Op vrijdag 22 februari 2013 om 14 uur zal het proces in de zaak De Gelder definitief van start gaan voor het Hof van Assisen van Oost-Vlaanderen. De diensten slachtofferonthaal van de justitiehuizen staan de slachtoffers en na(ast)bestaanden bij tijdens het proces.

Maandag 18 februari ging men van start met de aanduiding van de juryleden. Het Hof gaat echt van start komende vrijdag met de voorlezing van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie, nadien volgt dan de akte van verdediging door de raadsman van De Gelder. Maandag 25 februari 2013 zal  het verhoor plaats  vinden van de beschuldigde,  Kim De Gelder.

De vermoedelijke einddatum van het proces wordt geschat op 22 maart 2013. Voor de slachtoffers, de nabestaanden en voor alle andere betrokken partijen zullen het vier lange en moeilijke weken worden. De confrontatie tussen de slachtoffers en de nabestaanden enerzijds en  Kim De Gelder anderzijds zal opnieuw zeer zwaar zijn.

Na het verhoor van de beschuldigde door de Voorzitter van het Hof, zullen de getuigen gehoord worden die respectievelijk opgeroepen zijn door het openbaar ministerie, de burgerlijke partijen en de beschuldigde. Dit zal voor vele hevige emoties zorgen. Het horen van getuigenissen van personen die op de plaats van het gebeuren waren, de verklaringen van de deskundigen, de mededelingen van de betrokken partijen, zoals de ouders en de kinderverzorgsters, kunnen mogelijks zeer confronterend zijn en wellicht een emotionele zware belasting te weeg brengen bij alle aanwezigen.

Meer dan 4 jaar

Justitieassistenten van de Dienst Slachtofferonthaal van het Justitiehuis Dendermonde zullen de slachtoffers en de nabestaanden van de slachtoffers bijstaan, zowel voor, tijdens als na de zitting. Zij doen dit al meer dan 4 jaar in deze zaak.

Zo hebben zij bijstand verleend aan de diverse burgerlijke partijen tijdens de inzage van het strafdossier, tijdens de beslissende raadkamers over de doorverwijzing naar Assisen.

In samenwerking met het parket van de procureur des Konings te Dendermonde en de dienst Slachtofferhulp zijn er meer dan 26 nieuwsbrieven verspreid aan de burgerlijke partijen en de geregistreerde benadeelden. Telkens als er een nieuwe ontwikkeling was in de strafprocedure, werden zij hierover stipt ingelicht. Naar aanleiding van het nakende assisenproces werd er aan elke burgerlijke partij een individueel aanbod gedaan naar bijstand van de Dienst Slachtofferonthaal. Hierop is veel reactie gekomen.

Slachtofferonthaal en de justitiehuizen

De Justitiehuizen die in 1999 in elk gerechtelijk arrondissement werden opgericht, met als voornaamste doelstelling de kloof tussen justitie en de burger te dichten, bewijzen met deze tussenkomst in de zaak Kim De Gelder wel degelijk hun maatschappelijk belang. Sinds de affaire Dutroux en de oprichting van de Justitiehuizen werden aan de rechten van de slachtoffers hetzelfde gewicht gegeven als aan de rechten van de verdachte. Deze rechten van slachtoffers zijn: het recht op een correcte behandeling, op het krijgen en geven van informatie, op juridische bijstand, op herstel van de schade, op hulpverlening en op bescherming en privacy. De justitieassistenten van de dienst Slachtofferonthaal kunnen u specifieke informatie geven over uw individueel dossier, zowel in de loop van de strafprocedure, als tijdens de strafuitvoering. Zij kunnen u op emotioneel moeilijke momenten de nodige bijstand verlenen of deze bijstand coördineren en organiseren.

Slachtofferonthaal is slechts een van de vier opdrachten van de Justitiehuizen.

De overige drie zijn :

  • Burgerlijke opdrachten (In burgerlijke zaken is de justitieassistent belast met sociale studies. De justitieassistent verricht op vraag van de magistraat een sociale studie naar de familiale situatie in de procedures betreffende de gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag en het recht op persoonlijk contact met het kind. Zij adviseren de magistraten over de huisvesting van het kind, over het ouderlijk gezag, een omgangsregeling, enz.)
  • Eerstelijnswerking (Justitieassistenten verstrekken informatie in de domeinen waarin de Justitiehuizen actief zijn en verwijzen indien nodig door naar gespecialiseerde en bevoegde diensten)
  • Strafrechtelijke opdrachten (Bemiddeling in strafzaken, de opvolging van de vrijheid onder voorwaarden, opvolging van probatiemaatregelen, opvolging van de autonome werkstraf, opvolging van de vrijheid op proef in het kader van de internering van personen met een geestesstoornis, opvolging van de verschillende regimes om gedetineerden vervroegd , tijdelijk en gecontroleerd vrij te laten: zoals de voorwaardelijke invrijheidsstelling, het elektronisch toezicht en de beperkte detentie)

Voor verdere info

Iris Naessens

Directeur Justitiehuis Dendermonde

Leopold II laan 44, 9200 Dendermonde

Tel.: 052 25 33 57

GSM: 0485 54 47 95

Liesbeth Wyseur

Persverantwoordelijke voor de justitiehuizen

GSM: 0473 81 21 74