imgGezien het succes van de eerste middagen van het recht in 2014, lanceert het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele rechten en Vrijheden een tweede cyclus van twee middagen van het recht.

De middagen mikken opnieuw op een ruime doelgroep van geïnteresseerden en specialisten en snijden twee maatschappelijke thema’s aan die duidelijke juridische vragen oproepen.

Het is de bedoeling om de deelnemers telkens een thema te laten behandelen aan de hand van kruisende inzichten van een of meer externe sprekers, academici of rechtspractici, en van een deskundige ter zake van het directoraat-generaal.

  • Transgender in transitie : De nieuwe uitdagingen voor de wetgever (24 april 2015)
  • Vrijheid van meningsuiting : Mogen we alles zeggen, alles schrijven? (22 mei 2015) 

Transgender in transitie : De nieuwe uitdagingen voor de wetgever

24 april 2015 – NL

Een gepast antwoord geven op maatschappelijke realiteiten is een grote uitdaging voor het recht, zeker wanneer deze realiteiten betrekking hebben op genderidentiteit en genderexpressie. Deze middag van het recht is gewijd aan transgender personen. Er is al veel vooruitgang geboekt in deze thematiek, maar er is nog meer nodig. Met welke hindernissen worden transgenders vandaag de dag geconfronteerd? Hoe kan de wet ‘transseksualiteit’ worden geactualiseerd? Welke zijn de nieuwe uitdagingen voor de wetgever? En welke zijn de mogelijkheden voor een verdere toenadering tussen het recht en de genderthematiek?

Sprekers

  • Petra De SUTTER, Professor, Hoofd Afdeling reproductieve geneeskunde aan het UZ Gent, Hoogleraar aan de Universiteit Gent, Senator en lid Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa 
  • Gerd VERSCHELDEN, Hoogleraar Familierecht aan de Universiteit Gent en Directeur van het Instituut voor Familierecht.

Moderator

  • Margot BRUYNINCKX, Juriste, Juriste, FOD Justitie, Directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden, Dienst Familierecht en burgerlijke stand, bevoegd voor de opvolging van de wet inzake transseksualiteit.

De lezingen zijn in het Nederlands.

Praktische informatie

Vrijheid van meningsuiting : Mogen we alles zeggen, alles schrijven?

22 mei 2015 – FR

De vrijheid van meningsuiting is één van de fundamenten van onze democratische samenleving.  Maar impliceert dit fundamenteel recht echter dat men alles kan zeggen, alles kan schrijven? Er zijn bepaalde grenzen die het gebruik van dit recht omlijnen: juridische en culturele grenzen. Welke zijn deze en hoe dit recht op vrijheid van meningsuiting beheren in het kader van de informatieoverdracht door de media?

Sprekers

  • François JONGEN, Hoogleraar aan de UCL en advocaat
  • Pierre KROLL, Tekenaar en cartoonist

Moderator

  • Alexander HOEFMANS, Juriste, FOD Justitie, Directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden, Dienst Gegevensbescherming en fundamentele rechten, diensthoofd

De lezingen zijn in het Frans.

Praktische informatie

Waar?  
FOD Justitie

Waterloolaan 115

1000 Brussel

Bereikbaarheidsplan

Programma
12.00 uur - 12.30 uur: Ontvangst en broodjesbuffet

12.30 uur - 13.40 uur: Lezingen

13.40 uur - 14.00 uur: Vragen – antwoorden

Deelnemen
Gratis inschrijven ten laatste 5 dagen voor elke middag, via e-mail: middagenvanhetrecht@just.fgov.be (preciseren 'met of zonder lunch')

Contact

middagenvanhetrecht@just.fgov.be

Permanente opleiding
OBFG/OVB: 1,5 punt per middag

Brochure

De middagen van het recht