Naar aanleiding van het artikel gepubliceerd in de 'Gazet van Antwerpen' en het 'Belang van Limburg' van 14 juli 2012 wenst de Veiligheid van de Staat reageren.

In maart van dit jaar werden ten laste van de betrokken commissaris aanwijzingen van onregelmatigheden vastgesteld m.b.t. de uitgaven voor informanten en de bewijsstukken hiervoor.

De Directie van de Veiligheid van de Staat heeft medio april beslist om deze commissaris bij ordemaatregel thuis op non-actief te zetten en zich ter beschikking van de dienst te houden.

Verder onderzoek binnen de dienst heeft de aanwijzingen bevestigd en een tuchtprocedure werd tegen deze ambtenaar gestart. Deze procedure heeft half juni geleid tot de betekening van een voorlopig voorstel van tuchtstraf aan betrokkene.

Er werd door de Veiligheid van de Staat tegelijkertijd een procedure opgestart voor de schorsing in het belang van de dienst met inhouding van wedde, beslissing te nemen door de Minister van Justitie, en dit op voorstel van de directie-generaal van de dienst.

Op basis van de verklaringen van betrokkene en de vastgestelde inbreuken, heeft de directie van de dienst begin juli aangifte gedaan bij de Procureur des Konings te Antwerpen die een opsporingsonderzoek gelast heeft.

De commissaris heeft eind juni zelf zijn ontslag aangeboden aan de Minister van Justitie. De FOD Justitie onderzoekt momenteel dit ontslag op juridisch vlak.

Contact: info@vsse.be