imgZijn de betrekkingen tussen de Rechterlijke Orde en de FOD Justitie nu tot volle wasdom gekomen? Dat is alvast de weg die beide partijen resoluut willen bewandelen.

 

De FOD Justitie organiseerde op 19 juni, op initiatief van zijn voorzitter Jean-Paul Janssens, een samenkomst met de korpschefs om de nieuwe dynamiek inzake samenwerking tussen de FOD en de RO aan te kaarten. De massale opkomst van de korpschefs levert het bewijs van hun belangstelling voor de thematiek.

img

De korpschefs en de minister van Justitie, Annemie Turtelboom, hebben positief gereageerd op de uitnodiging van de FOD Justitie.

De voorzitter, J-P. Janssens, reikt in de inleiding het idee aan dat de Rechterlijke Orde en de FOD Justitie een pact van wederzijdse verbintenissen zouden kunnen sluiten als bijdrage tot de omvangrijke mutatie waartoe de wetgever, met de goedkeuring van de wetten tot hervorming, heeft beslist.

De directeurs-generaal mevrouw Devos (justitiehuizen) en de heren Bogaert (DG RO), Flore (DG WL) en Meurisse (EG EPI) hebben op hun beurt de nadruk gelegd op de grote expertise die in hun directies aan de dag wordt gelegd en op het potentieel dat die knowhow voor de rechtscolleges zou kunnen betekenen. Mevrouw Boeykens en de heer De Valkeneer fungeerden op hun beurt als spreekbuis voor de bekommernissen van de zetel en het openbaar ministerie.

In 2020 zou de Rechterlijke Orde een extra stap naar meer autonomie moeten zetten. Die evolutie vergt een geleidelijke overdracht van middelen en kennis. Tijdens die dag was er dus ook ruim plaats voor het hervormingsprogramma en de opleidingsmogelijkheden.

De sprekers van de dag: Annemie Turtelboom, Jean-Paul Janssens, Jan Bogaert, Daniel Flore, Annie Devos en Els Sneiders, Ria Mortier, Hans Meurisse, Linda Van de Moortel, Lola Boeykens, Christian De Valkeneer, Edith Van den Broeck en Sandra Schillemans.

img 

Op het einde van de dag gaf Luc Maes, eerste voorzitter bij het Hof van Beroep in Brussel een duidelijke samenvatting van het gebeuren.

img

De personeelsleden van de FOD Justitie en de Rechterlijke Orde kunnen de presentaties en toespraken terugvinden op het intranet van de FOD Justitie.

Meer weten?

www.hervormingjustitie.be

Foto's:
© Stephen Vincke / Dienst Communicatie / FOD Justitie

Contact: webmaster@just.fgov.be