Op 25 juli heeft het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit bekendgemaakt dat de nadere regels bepaalt inzake het organiseren van de verkiezingen om het College van de hoven en rechtbanken samen te stellen. Bij wijze van overgang wordt de organisatie van de eerste verkiezing toevertrouwd aan de FOD Justitie opdat het nieuwe College vóór het einde van dit jaar zou kunnen worden geïnstalleerd.

De oprichting van het College van de hoven en rechtbanken komt tegemoet aan een vraag, verwoord zowel vanuit de magistratuur als vanuit de overheid, naar een centraal orgaan voor de zetel. In het kader van het beheersmodel is het College aangewezen als bevoorrechte gesprekspartner van de rechterlijke organisatie met de overheid wat beheersaangelegenheden betreft.

Krachtens dat nieuwe koninklijk besluit wordt artikel 182, zesde lid, van het Gerechtelijk Wetboek, zoals hersteld bij de wet van 18 februari 2014 van betreffende de invoering van een verzelfstandigd beheer voor de rechterlijke organisatie, uitgevoerd.

Samenstelling van het nieuwe College

De samenstelling van het nieuwe College tracht het evenwicht tussen verscheidene belangrijke parameters in stand te houden. Enerzijds moest het aantal leden beperkt blijven om het operationele karakter van het College te behouden. Anderzijds moest iedere categorie van gerecht volgens haar gewicht in de organisatie worden vertegenwoordigd.

Het College zal dus taalparitair worden samengesteld en de leden ervan zullen door hun gelijken in twee kiescolleges worden gekozen. Het College zal derhalve bestaan uit 10 leden die als volgt zijn verdeeld (per kiescollege):

  • 3 eerste voorzitters van een hof van beroep en 1 eerste voorzitter van een arbeidshof, met andere woorden 4 leden waarvan 2 Nederlandstaligen en 2 Franstaligen;
  • 3 voorzitters van een rechtbank van eerste aanleg, 1 voorzitter van een rechtbank van koophandel, 1 voorzitter van een arbeidsrechtbank en 1 voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank, met andere woorden 6 leden waarvan 3 Nederlandstaligen en 3 Franstaligen.

Meer weten?

Koninklijk besluit van 13 juli 2014 tot vaststelling van de nadere regels inzake de verkiezing van de korpschefs zetelend in het College van de hoven en rechtbanken bedoeld in artikel 181 van het Gerechtelijk Wetboek