Justitiehuis Antwerpen zet in op vernieuwing

Het justitiehuis van Antwerpen verhuist. Dit is een reden om stil te staan bij wat het grootste justitiehuis van Vlaanderen realiseert.

Dit is het moment ook om de ploeg van justitieassistenten in de bloemen te zetten. Zij werken immers hard, alle dagen, om de mensen die in contact gekomen zijn met justitie wegwijs te maken, in hun dossier, of bij te staan bij het uitvoeren van hun voorwaarden. Zij zetten zich in om het juiste midden te zoeken tussen ondersteuning en controle, zij ontwikkelen de kunst om het juiste midden te vinden tussen het verhaal van diegene die met de strafuitvoering in aanraking is gekomen, en de verwachtingen van de rechter die hem een straf heeft opgelegd. Zij werken hard om deze mensen te blijven motiveren. Zij werken ook hard om slachtoffers te begeleiden in hun proces, en bij het proces. 

Het zijn deze justitieassistenten, de administratieve krachten en de directie die vandaag alle lof krijgen.

 

Steeds meer mensen komen in contact met justitie, of zitten met vragen over justitie.

Sinds haar oprichting in 2000 heeft het justitiehuis van Antwerpen het aantal dossiers dat binnenkomt jaar na jaar aanzienlijk zien toenemen. In 2009 was er sprake van 2939 nieuwe mandaten, in 2010 kende het justitiehuis 3127 nieuwe dossiers. In 2011 kreeg het justitiehuis 3250 nieuwe dossiers. Tel daarbij ook de dossiers van slachtofferonthaal en we komen aan meer dan 5000 nieuwe dossiers. Het gaat ook over evenveel mensen waarvoor het justitiehuis zich elke dag inzet.

Er is dus een nood aan het justitiehuis, en dat wordt elk jaar duidelijker. De stijgende cijfers tonen aan dat de justitiehuizen ook meer dan ooit nodig zijn.

De opdrachten die het justitiehuis ziet binnenkomen zijn bovendien heel divers. Voorbeelden zijn de begeleiding van justitiabelen die een voorwaardelijke invrijheidsstelling genieten, of een probatiemaatregel. Andere voorbeelden zijn de begeleiding van mensen onder elektronisch toezicht of een werkstraf, of slachtofferonthaal. Het justitiehuis staat ook in voor onderzoeken in het kader van de verblijfsregeling van kinderen bij een echtscheiding.

Dagelijks moet er dan ook intensief worden samengewerkt  met verschillende partners. Deze zijn in de eerste plaats de magistraten, die een maatregel opleggen aan een persoon. Daarnaast heeft het justitiehuis van Antwerpen de voorbije jaren geïnvesteerd in de samenwerking met haar externe partners, en kon ze verschillende samenwerkingsovereenkomsten afsluiten. Ook werden praktische afspraken gemaakt met de politie van de stad Antwerpen, met de gevangenis van Antwerpen, met het OCMW.

Dit feest vandaag is ook een gelegenheid om de goedlopende samenwerking met hen onder de aandacht te brengen. 

Een van de sterkste troeven van het justitiehuis van Antwerpen is dat het sterk vernieuwend is. Zij nemen de laboratoriumfunctie, die in de teksten van de oprichting van de justitiehuizen was opgenomen, ter harte. Zij zijn momenteel het eerste én enige justitiehuis in Vlaanderen dat betrokken is bij het project COSA. COSA staat voor Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid.  Het richt zich op zedendaders en meer bepaald op het terugdringen van recidive.  Hoofddoel is dan ook “geen nieuwe slachtoffers!”.  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sociaal isolement bij zedendaders het recidiverisico sterk verhoogt.  COSA tracht hierop een antwoord te bieden door rondom de zedendader (= kernlid) een groep vrijwilligers te plaatsen die samen met de dader werken aan het opbouwen van een sociaal netwerk, met daarbij de continue alertheid voor signalen van herval in het oog.

Het justitiehuis is verder betrokken bij tal van andere nieuwe initiatieven. Bovendien probeert het ook interne nieuwe strategieën uit om de instroom van dossiers efficiënt te beheren. Daartoe organiseert het groepssessies voor mensen die een werkstraf moeten verrichten, waarbij zowel de juridische als de praktische kant van de uitvoering van een werkstraf toegelicht worden.  Om ook de wachtlijst bij de enquêtes voor elektronisch toezicht weg te werken, heeft het justitiehuis de verkorte enquête ingevoerd. Er werd een afspraak gemaakt met de gevangenis van Antwerpen om meer te differentiëren in de uitvoeringswijze van de maatschappelijke onderzoeken met als positief gevolg een stagnatie van de achterstand.

Justitiehuis Antwerpen

Quinten Matsijslei 55

2018 Antwerpen