Zal de wereld vergaan in 2012? Het blijkt een groeiende bezorgdheid te zijn bij heel wat personen die het IACSSO hierover contacteren.

Ongeveer 10 % van de vragen die het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties in 2011 kreeg, ging over New Age-groepen die ideeën van de Apocalyps en het einde van de wereld verkondigen. Het moet intussen bijna de 200ste keer zijn dat het einde van de wereld wordt aangekondigd. Een van de laatste voorspellingen baseert zich op een verkeerde interpretatie van een Maya-kalender uit de precolumbiaanse beschaving. En zo krijgen we 21 december 2012 als nieuwe datum van de ultieme crash.

Ook al zijn er op dit moment geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, toch volgt het centrum de activiteiten van de New Age-groepen met veel aandacht op. Op die manier wil het de risico’s bestuderen van collectieve zelfmoorden of bedreigingen voor mens en maatschappij.

Ander opmerkelijk verschijnsel

Dit jaar wijst het IACSSO ook op het gebruik van psychotrope stoffen van plantaardige oorsprong in het kader van spirituele praktijken. Het centrum merkt dit groeiende verschijnsel vooral op bij het neo-sjamanisme en bij de visionaire syncretische erediensten van Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse oorsprong. In 2011 verspreidde het centrum een informatienota waarin het waarschuwt tegen de gevolgen en de risico's die aan dat gebruik zijn verbonden.  (beschikbaar op de website van het IACSSO).

Wat is het IACSSO?

Het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties bestudeert de verschijnselen van de schadelijke sektarische organisaties. Met dat onderzoek wil het de burgers en de autoriteiten in ons land informeren en adviseren. Het centrum valt onder de bevoegdheid van de FOD Justitie.

Contact
Informatie en documentatie over deze verschijnselen beschikbaar bij het IACSSO

Eric Brasseur, directeur IACSSO

Hoogstraat 139 – 1000 Brussel

Tel. secretariaat: 02 504 91 68

www.iacsso.be - info@iacsso.be

Woordvoerder FOD Justitie
Koen Peumans: 0473 81 11 06

Dit en andere wetenswaardigheden vindt u in het pas gepubliceerde jaarverslag 2011 van de FOD Justitie.