De geldboete is één van de meest opgelegde straffen in ons land. Maar deze boetes worden slechts gedeeltelijk of niet geïnd. Een ernstig probleem waaraan Justitie en Financiën willen verhelpen door de krachten te bundelen.

Op 7 februari laatstleden keurde de ministerraad een actieplan van de ministers van Justitie en Financiën goed. Dat plan stelde een gezamenlijke strategie voor om de effectieve en efficiënte uitvoering van penale geldboetes te verbeteren.

Sindsdien is de daad bij het woord gevoegd op verschillende vlakken:

  1. Een update van de praktische richtlijnen stond bovenaan de agenda. Hoe magistraten in samenwerking met Financiën de inning van penale geldboetes kunnen verbeteren, wordt verduidelijkt in een ontwerp voor een nieuwe omzendbrief van de minister van Justitie en het College van procureurs-generaal.
  2. Daarnaast biedt het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding ook een specifieke opleiding aan om de nieuwe manier van werken in detail toe te lichten. De eerste sessie voor medewerkers van griffies en parketten vond plaats op 6 mei laatstleden.
  3. Om alles in goede banen te leiden, zal continu overleg onontbeerlijk zijn. Het College van procureurs-generaal staat in voor de coördinatie. Op vraag van de minister van Justitie Annemie Turtelboom werd samen met de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid en onder het voorzitterschap van de voorzitter van de FOD Justitie, op 15 mei een kick-off vergadering gehouden waaraan alle betrokken partijen binnen Justitie deelnamen.
  4. Om structureel overleg met Financiën mogelijk te maken, werd er middels een wetsontwerp van de minister van Justitie  ook een specifiek overlegorgaan opgericht tussen de beide departementen. Dat orgaan staat in voor de coördinatie van de invordering van de niet-fiscale schulden in strafzaken. Op die manier wordt de materie systematisch opgevolgd en kan het orgaan beleidsadvies geven aan de betrokken ministers. Dit orgaan zal volgende maand de werkzaamheden opnemen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom is tevreden dat de werkgroep al enkele concrete resultaten heeft voorgelegd. ”Enkel door effectief werk te maken van een betere opleiding, betere procedures en samenwerking, kunnen we ervoor zorgen dat de effectieve inningsgraad stijgt.”

Meer informatie

Het actieplan voor de uitvoering van geldboetes kan u hier downloaden.