Ten gevolge van de aardbeving in Haïti is er overleg geweest tussen alle bevoegde ministers en hebben ze samen de navolgende beslissingen genomen inzake de internationale adoptie van kinderen uit Haïti:

  1. akkoord voor de overkomst naar België van de Haïtiaanse kinderen die betrokken zijn  in een adoptieprocedure, daterend van voor de aardbeving, zelfs al is de procedure nog niet beëindigd.

    Principieel kan kunnen deze kinderen pas naar België overgebracht worden nadat de adoptieprocedure in het land van herkomst volledig beëindigd is en na erkenning van deze adoptie door de Belgische autoriteiten.

    Rekening houdend met de dramatische omstandigheden in Haïti zal deze procedure uitzonderlijk aanzienlijk worden versoepeld voor de betrokken kinderen.

    Concreet gaat het hier om veertien kinderen tussen de 1 en 8 jaar.

  2. De problematiek van de omkadering tijdens de reis is eveneens aan bod gekomen. Er dienen inderdaad schikkingen genomen te worden opdat deze – soms zeer jonge – kinderen goed worden opgevangen tijdens de reis en bij hun aankomst in België.
  3. Voor kinderen voor wie nog geen adoptieprocedure is gestart, is voorzichtigheid aangeraden. Conform de aanbevelingen van de belangrijkste internationale organisaties ( UNICEF, Save the Children, Rode Kruis, Internationale Sociale Dienst, Hoog Commissariaat van de Verengde Naties voor de vluchtelingen) met betrekking tot hulp bij natuurrampen, moet alles in het werk worden gesteld om de families van de kinderen terug te vinden vooraleer internationale adoptie kan worden overwogen Dit zal meerdere maanden in beslag nemen.