Op 1 april 2012 treedt de wet van 13 augustus 2011 houdende hervorming van de procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 14 september 2011 (2e editie), in werking.

Het algemene doel van deze wet bestaat erin het verloop te verbeteren van de procedures waarmee een einde wordt gemaakt aan een onverdeeldheid, in het bijzonder naar aanleiding van een echtscheiding of in het kader van een nalatenschap, zodat deze procedures binnen een redelijke termijn kunnen worden afgerond. 

De doelstellingen van de wet zijn de volgende:

  • de procedure versnellen, daaronder begrepen de notariële fase. Daartoe worden in het ontwerp oplossingen voorgesteld om blokkeringen en onnodige rechtszaken te voorkomen en worden termijnen opgelegd die bindend zijn voor de partijen en de notaris
  • de voorspelbaarheid van het verloop en van de termijnen van de procedure verbeteren door middel van de omschrijving van de verrichtingen die achtereenvolgens moeten plaatsvinden en de invoering van een aanvullend tijdschema
  • de akkoorden tussen de partijen bevorderen zonder het voorrecht van het gerechtelijke karakter te verliezen
  • de actieve rol bevorderen van de notaris-vereffenaar die als medewerker van het gerecht onpartijdig moet optreden. Zijn nieuwe voorrechten dragen bij tot een evenwichtiger toegang voor rechtzoekenden die beslissen zich niet door een advocaat te laten bijstaan.  Hij krijgt de nodigemiddelen om de verrichtingen af te wikkelen en kan gestraft worden ingeval van vertragingen.