Op 6 februari 2014 kreeg ook het laatste luik van de hervorming van Justitie groen licht in de Senaat. Daarmee is de hervorming over de hele lijn aanvaard en zet Justitie zich schrap om de ingrijpende veranderingen te vertalen naar de praktijk. In overleg en in alle openheid.

De hervorming van Justitie luidt officieel een nieuw hoofdstuk in voor de derde macht van België. Zowel de gerechtelijke arrondissementen, het werkveld van de magistraten en het beheer van de rechterlijke orde veranderen de volgende jaren danig.

Om de pers, de bevolking, het personeel en onze partners optimaal te begeleiden en te informeren, investeert Justitie op verschillende fronten:

Justice on tour

Met een reeks informatiesessies op het terrein, wil Justitie tekst en uitleg bieden daar waar de hervorming zich rechtsreeks laat voelen: op de werkvloer. En dat over het hele land. Onder meer de minister van Justitie, de voorzitter van het directiecomité van de FOD Justitie en de directeur-generaal van de Rechterlijke Organisatie lichten de hervorming persoonlijk toe. De zittingszaal van het hof van assisen te Nijvel vormt het décor voor de allereerste sessie. Later op de agenda volgen er events in Antwerpen, Brussel en Eupen.

Online informatie

Het wat, waarom, wanneer en nog zoveel meer over de hervorming, staat netjes verzameld op één specifieke site: www.hervormingjustitie.be. Behalve een blik op de pijlers van de hervorming, vindt u er ook links naar de wetgeving, parlementaire vragen, een timeline, een handige infographic en contactinformatie. Houd de site ook in de toekomst in de gaten voor vaak gestelde vragen en getuigenissen vanuit de werkvloer.

Videomateriaal

Wie de hervorming in enkele minuten wil ontdekken, krijgt met deze mini-documentaire een overzicht in een notendop. De hoofdrolspelers van de hervorming leggen u stap voor stap uit wat er verandert, hoe we dat willen doen en wat dat moet opleveren. De video is overigens beschikbaar in de drie landstalen.

Programmamanagement

De hervorming vlot vertalen naar de praktijk vereist een doordachte strategie en een aanpak op lange termijn. Daarom investeert Justitie in een gedetailleerd stappenplan en duidelijke afspraken. Dat omkaderend programma biedt een overzicht van alle acties en laat toe om de ingrijpende veranderingen van dichtbij op te volgen. Wie wat doet, ontdekt u online.

Eén ding is zeker: Justitie hervormen, heeft voeten in de aarde. Om de klus te klaren, zet de FOD Justitie de volgende jaren dan ook alles op alles om de veranderingen zowel intern als extern toe te lichten en te ondersteunen.

2020 is alvast duidelijk zichtbaar op onze horizon.

Contact

Koen Peumans, woordvoerder van de FOD Justitie
koen.peumans@just.fgov.be
0473 81 11 06