Het Belgisch centraal strafregister, waarin voor elke burger in ons land de strafrechtelijke veroordelingen vermeld staan, is vanaf nu ook verbonden met het strafregister uit Kroatië. Dit is het 22ste Europese land waarmee zo’n link gerealiseerd werd.

België en Kroatië kunnen vanaf nu gegevens uit hun centraal strafregister uitwisselen, en dit via het ECRIS-systeem. Dit maakt dat ons land vandaag verbonden is met alle landen die het ECRIS-systeem gebruiken, op Griekenland en Slovakije na. Als een Kroaat in ons land wordt aangehouden, kan een onderzoeksrechter nu onmiddellijk opzoeken welke veroordelingen deze persoon heeft opgelopen in Kroatië. ECRIS is met andere woorden een stap vooruit in de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit.

De deelname van België aan ECRIS was niet mogelijk geweest zonder de vooruitgang die geboekt is in het moderniseringsproject van ons eigen centraal strafregister. Sinds juli 2012 beschikt de dienst Central Strafregister over een praktische, moderne en performante informaticatoepassing.

ECRIS (European Criminal Records Information System)

imgHet ECRIS-systeem is er sinds 2012 gericht om de strafregisters van alle lidstaten van de EU aan elkaar te koppelen.

Het biedt drie grote voordelen.

  • Snellere antwoorden op de aanvragen voor Europese uittreksels.
  • De verdergaande codering van de strafbare feiten en de straffen zorgt ervoor dat de lidstaten onderling de buitenlandse veroordelingen beter begrijpen.
  • De kennisgevingen van de veroordelingen van de onderdanen van de EU-lidstaten worden sneller overgezonden aan de lidstaten.

Contactpersoon

Woordvoerder Federale Overheidsdienst Justitie

Koen Peumans

GSM: 0473 81 11 06

koen.peumans@just.fgov.be

img